Най-голямата полска компания за рафиниране на петрол Orlen и фирмата Synthos Green Energy подписаха споразумение за създаване на съвместна компания за разработване и внедряване на малки модулни ядрени реактори в страната. Това съобщи във вторник на церемонията изпълнителният директор на Orlen Даниел Обайтек, предава TACC.

"Подписахме инвестиционно споразумение днес. Orlen и Synthos ще създадат компания, която ще работи по технологиите MMR и SMR (микромодулни реактори и малки модулни реактори)", каза Обайтек.

Съгласно думите му, първият такъв реактор може да се появи в страната след седем години в сътрудничество с японско-американската компания GE Hitachi. "GE Hitachi е лидер с технологията и възможностите за изграждане на такива реактори. Канада избра тези технологии, първият такъв реактор ще се появи там. Бихме искали следващият реактор да се появи през 2029 г. в Полша“.

"Това е добре позната технология, която е готова за внедряване. Споразумението с Канада потвърждава това. Атомът е нашето бъдеще“, каза Обайтек и подчерта, че "това не изключва инвестиции в "големия“ атом, но това е задача за държавата“.

Тази година други големи полски компании обявиха планове за разработване на проекти, базирани на малки модулни реактори. Сред тях е KGHM Polska Miedz.

По-рано полското правителство обяви намерението си да построи шест ядрени блока в страната в рамките на 20 години. Властите искат да започнат изграждането на съоръжения през 2026 г., от 2033 г. се планира да започне пускането на енергоблокове с мощност 1-1,5 GW на всеки две до три години, за да се гарантира, че страната може да генерира от 6 до 9 GW с нулеви емисии. Варшава търси партньор, който да инвестира в този проект собствен капитал на ниво от 49% и да сключи споразумение за 20 години изпълнение на инвестицията, а след това и за периода на експлоатация на станциите.

Превод и редакция: Тереза Герова