Десет души, хванати в капан след изригването на индонезийския вулкан Семеру, са били евакуирани на безопасно място, съобщи агенцията за смекчаване на последиците от бедствия (BNPB), като броят на загиналите от бедствието е най-малко 13, а десетки са ранени, предава Reuters.

Семеру, най-високият връх на остров Ява, изхвърли стълбове от пепел и горещи облаци в събота, които покриха близките села в провинция Източен Ява и принудиха хиляди хора да избягат.

Изригването прекъсна стратегически мост, свързващ две области в близкия регион Лумаджанг с град Маланг и разруши сгради, съобщиха властите.

Служителят на BNPB Абдул Мухари каза в съобщение за пресата, че 13 души са били убити след изригването, двама от които са идентифицирани. Деветдесет и осем са ранени, включително две бременни жени, а 902 са евакуирани, се казва в изявлението.

Повечето наранявания са изгаряния, съобщиха властите.

В района на Сумбервулу гъста, сива пепел покрива повредени къщи, докато доброволци се опитваха да върнат обратно шофьорите, които искаха да се приберат в домовете си близо до Семеру, каза свидетел за Reuters.

Служител на индонезийската агенция за търсене и спасяване каза на новинарския канал Metro TV, че евакуациите са прекратени поради горещи облаци, които пречат на усилията на спасителите.

Други препятствия включват тежки скали и горещ вулканичен седимент, които ограничават движението, каза служител на местната агенция за смекчаване на последиците от бедствията.

Министерството на транспорта на Индонезия заяви в неделя, че изригването не е причинило прекъсване на полетите в региона, въпреки че пилотите са били предупредени да внимават за вулканичната пепел.

Семеру, висок повече от 3600 метра, е един от близо 130-те активни вулкана в Индонезия. Той изригна и през януари, но тогава нямаше човешки жертви.

Индонезия се намира в "Тихоокеанския огнен пръстен“, силно сеизмично активна зона, където различни плочи на земната кора се срещат и създават голям брой земетресения и вулкани.

Превод и редакция: Юлиян Марков