Администрацията на САЩ е загрижена за заплахата, която търговският шпионски софтуер представлява за американските служители. Това заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, коментирайки съобщенията за хакване на iPhone устройства на служители на Държавния департамент с помощта на софтуер на израелската компания NSO Group, предава TACC.

"Ние сме дълбоко загрижени, че търговски шпионски софтуер, като този на NSO Group, представлява сериозна заплаха за контраразузнаването и сигурността на служителите в САЩ“, каза тя.

Поради тази причина, според нея, правителството на САЩ "е засилило усилията на цялата администрация за противодействие и ограничаване на разпространението на тези комерсиални хакерски инструменти“.

В същото време Псаки не коментира директно инцидента със служителите на Държавния департамент, за който става дума.

По-рано Reuters, позовавайки се на свои източници, съобщи, че iPhone устройствата на най-малко девет служители на Държавния департамент са били хакнати през последните няколко месеца. Атаките са извършени с помощта на софтуер, разработен от NSO Group. Според агенцията това е най-големият известен случай на хакване на устройства на американски служители, използващи технологията на тази компания.

В края на ноември Apple заведе дело срещу NSO Group и нейната компания майка Q Cyber Technologies, за шпиониране на потребители на устройства на Apple.

Превод и редакция: Юлиян Марков