Нов вариант на COVID-19 може да се окаже най-опасният

26 Ноември 2021 | 10:59 | 0
Нов вариант на COVID-19 може да се окаже най-опасният
Снимка: Sky News

Британски вирусолози съобщиха за появата на нов щам на коронавирус, съдържащ редица мутации, които потенциално го правят по-устойчив на ваксини от всеки друг генетичен вариант на SARS-CoV-2. В шиповия протеин на новия щам B.1.1.529 са открити 32 мутации и няколко от тях наведнъж затрудняват откриването на патогена от антителата.
Към днешна дата са известни 77 случая, при които е открит вариант B.1.1.529 при декодиране на геномите на коронавирус от проби, взети от заразени хора. За първи път е въведен в базите данни на 11 ноември. Три случая са съобщени в Ботсвана, шест в Южна Африка и още един в Хонконг, където вирусът е открит при мъж, пристигнал в страната от Южна Африка две седмици по-рано. Все още няма информация, показваща, че новият вариант на вируса може да бъде особено заразен и способен да се разпространява толкова бързо, колкото доминиращият в света „Делта“ щам. Въпреки това новините предизвикаха тревога сред учените от Световната здравна организация (СЗО), които се събират на спешна среща днес. Експертите ще обсъдят дали новият щам трябва да бъде определен като предизвикващ „загриженост“ или като „представляващ интерес“. По време на а пресконференция директорът на Центъра за епидемичен отговор и иновации в Южна Африка Тулио де Оливейра предупреди, че новият щам има много голям брой мутации, което крие риск от бързо разпространение на болестта.


„Интерфакс“: Русия ще ограничи влизането от някои африкански страни и Хонконг
Щабът за борба с коронавируса взе решение от 28 ноември да ограничи влизането в Руската федерация за граждани от редица африкански държави, включително Южна Африка, както и от Хонконг, предава "Интерфакс".

„От 00 часа 00 минути на 28 ноември 2021 г. се ограничава влизането на територията на Русия на чужди граждани, пребиваващи на територията на Република Южна Африка, Република Ботсвана, Кралство Лесото, Република Намибия, Република Зимбабве, Република Мозамбик, Република Мадагаскар, Кралство Есватини, Обединена република Танзания, специален административен район Хонконг“, съобщиха от Щаба в петък.

Решението се отнася и за чужди граждани, пребиваващи в посочените територии през последните десет дни.

В съобщението се посочва, че решението за ограничаване на влизането в Руската федерация е взето поради откриването на нов щам SARS-CoV-2 B.1.1.529 в тези страни.

„Според „Роспотребнадзор“, отличителна черта на тази щам е, че има голям брой мутации в гена на шиповия протеин, което може да го направи по-инфекциозен, а също и да повлияе на намаляването на ефективността на антителата“, се казва в съобщението.

В доклада се казва, че „ситуацията с появата на нов щам на коронавируса се проучва внимателно, като е твърде рано да се правят окончателни заключения“.

„Този щам все още не е открит в Русия. Системите за тестване на коронавирус, които се използват в страната, са в състояние да го открият“, се казва в съобщението.

Нов вариант на коронавируса B.1.1.529 е открит в Южна Африка, Ботсвана, Израел и при турист, пристигнал в Хонконг от Южна Африка.

РИА Новости: ЕК препоръчва да се забрани влизането от страни, засегнати от новия щам Covid-19
Европейската комисия препоръчва на страните от ЕС да забранят влизането от държави, където се разпространява новият щам на Covid-19, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видеоизявлението си за новия щам., цитирана от РИА Новости.

„Европейската комисия сега предлага на държавите-членки да активират екстрени прекъсвания в пътуванията от засегнатите страни, за да ограничат разпространението на новия щам. Всички въздушни пътувания до тези държави трябва да бъдат преустановени, докато не разберем ясно заплахата, която представлява този вариант на вируса." Пътуващите, завръщащи се от тези региони, трябва да спазват строги правила за карантина", каза тя.

ЕК също така препоръчва хората, които се връщат в ЕС от страни, където се среща новия щам на коронавируса, да преминават през строга карантина.

Нидерландската телевизия: Забраниха на пътниците от РЮА да напускат летището в Амстердам
На пътниците, пристигащи от Южна Африка, не е разрешено да напуснат амстердамското летище „Схипхол“. Те първо трябва да бъдат тествани за коронавирус. Това съобщиха от Нидерландската телевизионна корпорация (NOS).

Според телевизионния канал военната полиция е спряла всички 600 пътници на границата и ги е помолила да изчакат в самолета или в специална стая на летището до получаване на резултатите от теста.

Очаква се събирането на проби да приключи около 16:30 ч. местно време (17:30 ч. българско време), а резултатите ще бъдат обявени не по-късно от 20:30 ч. (21:30 ч. българско време). Докато не получи отрицателен резултат, нито един пътник няма да може да напусне летището.

По-рано в петък Нидерландия реши да спре полетите до южноафрикански страни от 12:00 часа (13:00 часа българско време) на фона на откриването на нов щам на коронавируса в региона, който може да бъде по-заразен от досега известните варианти. Също така, държавите от региона са включени в списъка на страните, пътуването до които е свързано с изключително висок риск. Това освен всичко друго предвижда задължителна самоизолация след посещение в тези страни.

LN24 (Белгия): В Белгия е установен случай на новия щам
Първият случай на заразяване с южноафрикански щам на коронавирус бе открит в Белгия. Това съобщи в петък министърът на здравеопазването на страната Франк Ванденбрук в интервю за местния телевизионен канал LN24.

"В Белгия е регистриран един случай на заразяване с този щам", каза министърът и подчерта, че няма медицинско потвърждение, че този щам е по-опасен от щама "делта".

Първият човек, заразен с щама B.1.1.529, наскоро беше идентифициран в Ботсвана. Според местното радио BBC става дума за гражданин на Южна Африка. Към днешна дата най-голям брой хора с този вариант на коронавирус в кръвта са в Южна Африка. Те са 77 броя. Изследванията върху щам B.1.1.529 все още са в ранен стадий. Според предварителните открития на местни учени, щам B.1.1.529 е способен да зарази хора, които са преминали пълен курс на ваксинации. Това обаче засега е само предположение.

Focus (Германия): Германски вирусолози настояват за строга карантина
>Водещи вирусолози в Германия смятат, че най-добрият начин за преодоляване на кризата с коронавируса в страната може да бъде само строга карантина за всички групи от населението, цитира думите им германският портал Focus online.

„Трябва да се настроим, че четвъртата вълна вече не може да бъде овладяна, без да се прибегне до пълно блокиране“, пише известният немски епидемиолог Александър Кекуле от университета „Мартин Лутер“ в Хале-Витенберг в своя статия във Focus online. Според него в сегашната ситуация почти не остават варианти за предпазване на възрастните хора и гражданите с отслабена имунна система от инфекциятa.

„От вирусологична гледна точка, твърдото блокиране за всички сега е най-доброто решение“, каза в интервю Фридеман Вебер от университета „Юстус Либих“ в Гисен. Той посочи, че сегашната вълна със сигурност е „пандемия на неваксинираните“, но според него сега само карантината ще помогне за намаляване на броя на новите инфекции с коронавирус. „Най-ефективният вариант би бил блокиране за цяла Германия“, каза експертът. Според него регионалните решения вече няма да са достатъчни за преодоляване на четвъртата вълна.

„В настоящата ситуация не можем без всеобщ локдаун“, прогнозира вирусологът Мартин Щюрмер от IMD Labor Frankfurt. „Това (блокирането) трябва да бъде повсеместно. Това е единствената мярка, която ще помогне за последователно, бързо намаляване на броя (на новите инфекции)“, каза той в интервю за Focus Online. Според него карантината е доказана мярка, а за други начини може да се говори по-късно. "Основната ни цел трябва да бъде много бързо и радикално намаляване на броя на заразените. Това е възможно само с блокиране", смята специалистът.

Броят на потвърдените нови случаи на заразяване с коронавирус в Германия за последното денонощие е 76 414, което е поредният максимум за цялата пандемия. Предишният антирекорд бе регистриран на 25 ноември, когато бяха открити 75 961 случая.


AFP: BioNTech очаква първите резултати от изследванията на новия щам през следващите седмици
Германската компания BioNTech, която разработи ваксина срещу коронавируса, съвместно с американската Pfizer, очаква първите резултати от изследване на новия щам през следващите седмици. Това съобщи AFP, позовавайки се на представител на компанията.

Според него компанията е започнала проучване на новия щам на коронавируса B.1.1.529, който „очевидно се различава от вече известните варианти, тъй като има допълнителни мутации в шиповия протеин“. Pfizer и BioNTech очакват първите резултати от изследванията "в рамките на две седмици", за да покажат дали тяхната ваксина е ефективна срещу новия щам.

Щамът B.1.1.529 е въведен за първи път в базите данни на 11 ноември. Първият случай на заразяване с новия щам е регистриран в Ботсвана, последван от няколко случая в Южна Африка. Няколко дни по-късно в Хонконг беше открит един случай на инфекция при мъж, пристигнал от Южна Африка.

По последни данни в Южна Африка новият вариант на SARS-CoV-2 с обозначение B.1.1.529 е открит при 77 души, в Ботсвана - при четирима. В петък за откриването на първия случай на заразяване с нов щам съобщиха от пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването. Това е гражданин, който се е върнал от Малави. Израелски експерти изследват пробите от още двама души, които също са се завърнали от чужбина.

РИА Новости: Ваксината „Спутник V” може бързо да бъде адаптирана към новия вариант Руската ваксина "Спутник V" може бързо да бъде адаптирана към новия щам на коронавируса, открит в Африка, каза ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ) Кирил Дмитриев, цитиран от РИА Новости.

„Можем много бързо да адаптираме ваксината към новата версия, ако е необходимо“, каза той в интервю за Russia Тoday.

По-рано Daily Mail съобщи, че учени от Обединеното кралство са предупредили за появата в Ботсуана на щам, който съдържа 32 мутации. Много от тях посочват високата му трансмисивност и устойчивост към ваксини. Той също така има повече промени в шиповия протеин от всички други варианти на COVID-19.

Мария Ван Керкхове, ръководител на техническия екип на Отдела за спешни заболявания на СЗО, каза в четвъртък, че експертите вече разследват ефектите от мутациите на B.1.1.529 върху ваксините и диагностиката. Освен това днес се провежда специална среща по този въпрос.


Reuters: Много страни ограничиха полетите си до Южна Африка
Властите по света реагираха с тревога в петък на нов вариант на коронавирус, открит в Южна Африка, като ЕС, Великобритания и Индия са сред тези, които обявиха по-строг граничен контрол, докато учените се опитваха да определят дали мутацията е устойчива на ваксините, предава Reuters.

Великобритания забрани полетите от Южна Африка и съседните страни и помоли британските пътници, връщащи се оттам, да се поставят под карантина, докато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС също има за цел да спре въздушните пътувания от региона.

Учените все още изучават варианта, идентифициран тази седмица, но новините удариха тежко световните борси и цените на петрола на фона на опасенията за нови забрани за пътуване на вече разклатените икономики в Южна Африка.

Вариантът има шипов протеин, който е драстично различен от този в оригиналния коронавирус, на който са базирани ваксините срещу COVID-19, каза Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, като поражда опасения за това как ще се справят настоящите ваксини, успешни срещу по-познатия вариант "Делта".

„Както учените описаха, (това е) „най-значимият вариант“, който са срещали досега“, каза британският министър на транспорта Грант Шапс пред Sky News.

Световната здравна организация (СЗО) ще проведе среща в Женева в 13:00 часа българско време. Експертите ще обсъдят рисковете, които представлява, каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Близо 100 последователности на варианта са докладвани и ранният анализ показва, че има "голям брой мутации", изискващи допълнително проучване, каза Линдмайер.

Епидемиологът от Хонконг Бен Куалин каза, че може да е твърде късно за затягане на ограниченията за пътуване.

„Мисля, че трябва да признаем, че най-вероятно този вирус вече е на други места. И така, ако затворим вратата сега, вероятно ще бъде твърде късно“, каза ученият.

Южна Африка ще говори с британските власти, за да се опита да ги накара да преразгледат забраната за полети, съобщи външното министерство в Претория.

„Нашата непосредствена загриженост е щетите, които това решение ще причини както на туристическата индустрия, така и на бизнеса на двете страни“, каза в изявление външният министър Наледи Пандор.

Вариантът, наречен B.1.1.529, също е открит в Ботсвана и Хонконг, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. Израел заяви, че забранява на своите граждани да пътуват до Южна Африка, след като един случай на новия щам беше открит при пътник, завръщащ се от Малави.

„В момента сме на ръба на извънредно положение“, каза премиерът Нафтали Бенет, според изявление от неговия офис.

"Нашият основен принцип е да действаме бързо, силно и сега."

Новата вълна и откриването на новия вариант идват точно когато Европа и Съединените щати навлизат в зимата, когато повече хора се събират на закрито в навечерието на Коледа, осигурявайки място за размножаване на инфекция.

Италия наложи забрана за влизане на хора, които са посетили южноафрикански държави през последните 14 дни, а Германия ще обяви Южна Африка за зона с вариант на вируса, каза източник от здравното министерство.

Индия издаде съвет към всички щати да тестват и проверяват международни пътници от Южна Африка и други „изложени на риск“ страни, след като облекчи някои от ограниченията си за пътуване по-рано този месец.

Министерството на здравеопазването на Сингапур заяви, че също ще ограничи пристиганията от региона, а Япония затегна граничния контрол за посетители от Южна Африка и пет други африкански държави.


Йенс Шпан: Ситуацията с коронавируса в Германия е по-сериозна от когато и да било от началото на пандемията
Ситуацията с коронавируса в Германия сега е по-сериозна от когато и да било от началото на пандемията – необходимо е да се ограничат социалните контакти. Това изявление направи на пресконференция в Берлин изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на ФРГ Йенс Шпан, предава TACC.
„Ситуацията е драматично сериозна, толкова сериозна, колкото не е била от началото на пандемията“, каза Шпан, припомняйки, че в Германия над 100 хиляди души са починали от последиците от инфекцията. По думите му за първи път от началото на епидемията властите е трябвало да преместят над 100 пациенти от един регион в друг, за да ги настанят в интензивни отделения.
„Всеки, който мисли, че тази вълна засяга само Бавария и Саксония, се лъже“, каза Шпан. „Трябва да се намали броят на контактите“, препоръча министърът.
Броят на пациентите с коронавирус в интензивните отделения в германските клиники надхвърли 4000 и продължава да нараства, каза директорът на института „Роберт Кох" Лотар Вилер.
„В момента повече от 4000 пациенти с коронавирус се лекуват в интензивно отделения. Броят им се увеличава драстично и във всички федерални провинции. Само за седем дни около 2000 пациенти бяха приети в интензивни отделения за първи път“, каза Вилер. Повечето от тях са хора на възраст между 50 и 79 години, но вср че по-често се приемат представители и на други възрастови групи, допълни директорът на института.

The Financial Times: СЗО провежда спешно заседание за новия щам на COVID-19
Световната здравна организация (СЗО) ще проведе днес извънредно заседание относно новия щам на коронавирус, открит в Африка, съобщава британският вестник The Financial Times.
Тулио де Оливейра, директор на Центъра за епидемичен отговор и иновации в Южна Африка, предаде на представителите на СЗО своите опасения относно варианта B.1.1.529. Опасенията са, че той е най-опасният щам на COVID-19, идентифициран досега от учените.
Съобщава се, че експертите на СЗО ще обсъдят дали новият щам трябва да бъде определен като предизвикващ „загриженост“ или като „представляващ интерес“. По време на вчерашната пресконференция Тулио де Оливейра заяви, че новият щам има много голям брой мутации, което крие риск от бързо разпространение на болестта.
По последни данни, в Южна Африка са диагностицирани общо 77 души с този вариант на коронавируса. Има четирима заразени в Ботсвана и един в Хонконг (човек, който е пристигнал от Южна Африка).
Някои световни лидери реагираха незабавно на новината за появата на новия щам, като обявиха нови предпазни мерки и ограничения за пътуване, докато фондовите пазари по света претърпяха спад, причинен от несигурността.
Индийските здравни служители призоваха днес всички власти да бъдат в готовност, изисквайки стриктно да се проверяват и тестват пътниците, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана и Хонконг, както и да проследяват и тестват техните контакти.
Нова Зеландия също внимателно следва глобалните съвети за новия вариант, а вицепремиерът Грант Робъртсън заяви, че новият вариант е „истински сигнал за събуждане за всички нас“, както и индикатор, че пандемията все още продължава.
Д-р Мария Ван Керкове, технически ръководител на СЗО за COVID-19, каза на вчерашната пресконференция, че все още не се знае много за този вариант. „Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че след като има толкова много мутации, това може да повлияе на поведението му“, каза Ван Керкове.

TACC: Великобритания прекъсна авиосъобщенията с ЮАР и пет други африкански държави
Обединеното кралство временно преустанови авиосъобщенията с Южна Африка, Ботсвана и четири други африкански държави на фона на откриването на нов щам на коронавирус B.1.1.529 в региона, който може да е по-инфекциозен от досега известните варианти. Това съобщи здравният министър на страната Саджид Джавид, предава TACC.
„Агенцията за здравна безопасност на Обединеното кралство разследва нов вариант [на коронавируса]. Трябва да се изчакат повече данни, но като предпазна мярка шест африкански държави ще бъдат добавени към червения списък на коронавируса от полунощ, полетите ще бъдат отменени, а завръщащите се британци ще трябва да спазват карантината“, написа Джавид в социалната мрежа „Туитър“.
Списъкът на страните, с които Великобритания ще спре полетите, включва Южна Африка, Намибия, Лесото, Есватини, Зимбабве и Ботсвана, каза министърът. „Ще изискваме всички, които пристигат от тези страни от 04:00 [07:00 българско време] в неделя, да се поставят под карантина в хотели“, добави той.
Съответните държави бяха извадени от червения списък в края на октомври тази година. В същото време британското министерство на транспорта уточни, че списъкът, който се актуализира на всеки три седмици, може в бъдеще да бъде попълван от държави, в които разпространението на коронавирус ще бъде особено широко разпространено. Цената на десетдневен престой в специални хотели при пристигане от страни от червения списък е приблизително 2285 паунда.

Kossuth (Унгария): Унгария може да започне ваксинация на деца на възраст 5-11 години през декември
Унгария ще може да започне кампанията за ваксинация срещу COVID-19 на деца на възраст 5-11 години през декември. Това обяви премиерът Виктор Орбан в ефира на радиостанцията Kossuth.
„Първата партида ваксини за деца на възраст от 5 до 11 години ще бъде доставена около 20 декември. Съветвам родителите да ваксинират децата си“, каза той.
Орбан призова гражданите на страната, които преди това са преминали пълен курс от ваксинация, да си направят трета ваксина, за да се спре разпространението на инфекцията и да се избегне нов локдаун. „Ако успеем да ограничим нарастването на инфекциите, тогава няма да има причина да налагаме ограничителни мерки“, обясни министър-председателят на Унгария.
Повече от половината от унгарското население (6 милиона души) вече са завършили пълния курс на ваксинация срещу коронавирус. Унгарските власти отбелязват, че разпространението на щама „Делта“ представлява най-голяма опасност за тези, които все още не са ваксинирани.

EU Observer: Белгийските власти ще обявят решението си относно мерките срещу COVID-19
В рамките на деня властите на Белгия на регионално и федерално ниво ще вземат решение за въвеждането на нови мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщава EU Observer, като се позовава на думите на премиера Алекдандер де Кро.
Припомня се, че в периода от 16 до 21 ноември бяха регистрирани по около 16 нови случая на ден, а след това на 22 ноември бяха регистрирани 23 600 нови инфекции. Правителствени източници казват, че налагането на локдаун не е на дневен ред.

Kathimerini (Гърция): Мнозинството гърци подкрепят по-строгите ограничения за неваксинираните срещу COVID-19
Проучване на Pulse за телевизия SKAI показва, че 56% от гражданите на Гърция биха подкрепили още по-голямо затягане на ограничителните мерки за неваксинираните, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Две трети от гласоподавателите биха подкрепили задължителната ваксинация срещу COVID-19 за професионалните категории, които имат контакт с големи групи хора, но 20% биха били против, според резултатите от проучване на общественото мнение.
В анкетата е зададен въпрос към тези, които са били ваксинирани през последните два месеца, какво е довело до промяната на мнението им. Около 38% отговарят, че са се ваксирали въз основа на информация от лекари/учени, 24% поради влошаване на ситуацията с пандемията и 19% поради загриженост за собственото си здраве и това на семейството си.
Само 6% казват, че са си поставили ваксината, защото е задължителна за работа и 6% поради ограниченията на правителството за неваксинираните.
Сред неваксинираните 48% отговарят, че биха отказали да им бъде поставен препарат срещу коронавирус, а една четвърт твърдят, че ще им трябва „повече информация“, за да променят решението си.
Анкетата също така установи, че управляващата „Нова демокрация“ се радва на преднина от 10§ пред основната опозиция СИРИЗА, като 33% от респондентите казват, че биха гласували за партията на премиера Кириакос Мицотакис в сравнение с 23% за тази на Алексис Ципрас.
Според същото проучване центристкото „Движение за промяна“ ще събере 9,5%, Комунистическата партия - 5,5%, „Гръцко решение“- 4%, MeRA25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис и „Гърците за отечеството“ на депутат Илиас Касидиарис събират подкрепата на 3% от анкетираните.

СЗО: Ваксината срещу COVID-19 e спасила близо 470 000 живота на над 60-годишни в 33 европейски страни
Ваксината срещу COVID-19 е спасила 469 186 живота на хора на 60 и повече години в 33 страни от Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) от началото на кампанията за ваксинация. Това се доказва от резултатите от ново проучване на Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), съобщиха организациите в прессъобщения, цитирани от ТАСС.
В оценката не са взети предвид спасените животи от ваксинацията във възрастовата група под 60 години и животите, чийто живот е запазен поради косвеното въздействие на ваксинацията поради намалено предаване на коронавирус. Изследването е проведено в 23 страни от Европейския съюз, както и в Исландия, Норвегия, Великобритания (Англия и Шотландия), Швейцария, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Украйна и Израел.
„COVID-19 доведе до огромен брой смъртни случаи в нашия регион, но сега можем категорично да кажем, че без ваксината като инструмент за овладяване на тази пандемия, много повече хора биха загинали“, заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге. В някои страни броят на смъртните случаи би бил два пъти по-висок от днешния, ако нямаше ваксини. Ето защо е изключително важно всички държави-членки в Европейския регион да постигнат висок обхват на хората в риск възможно най-скоро“.
От декември 2019 г. страните в Европейския регион на СЗО са съобщили за повече от 1,5 милиона потвърдени смъртни случаи на коронавирус, от които 90,2% са при хора на възраст 60 и повече години. Бързото разработване и внедряване на ваксини срещу коронавируса осигури така необходимата защита от сериозни заболявания и смърт за милиони от най-уязвимите, но скоростта и мащабът на внедряване на тези ваксини са неравномерни в Европейския регион на СЗО.
В момента в тези 33 държави от 20% до 100% от хората на 60 и повече години са напълно ваксинирани срещу коронавирус. „Според проучването най-големият брой спасени животи е бил в страни, където ваксинацията срещу COVID-19 е била въведена рано и обхватът на целевите групи също е бил висок. Други страни са имали ограничен ефект от ваксината, тъй като въвеждането й е било по-бавно или се е прилагало паралелно с настоящата ефективна употреба на нефармацевтични интервенции за намаляване на предаването“, се казва в доклада.
Директорът на ECDC Андреа Амон посочва, че въздействието на ниските нива на ваксиниране в някои страни сега се отразява в претоварените здравни системи и високите нива на смъртност. „Все още има твърде много хора, изложени на риск от тежка инфекция с COVID-19, които трябва да защитим възможно най-скоро. Дори в страни, които са постигнали добър общ ваксинационен обхват, все още има подгрупи и възрастови групи, които остават под желателното. Ваксинацията в по-възрастните възрастови групи трябва да остане спешен приоритет за спасяването на повече животи през следващите седмици и месеци“, подчертава тя.

BILD: Шолц отхвърли въвеждането на нов локдаун в Германия, а Меркел – не
Бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц отхвърли възможността за въвеждане на нов локдаун в страната, въпреки рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19. На свой ред все още изпълняващата длъжността канцлер на ФРГ Ангела Меркел се застъпва за обща карантина, отбелязва изданието BILD.
Според Меркел Шолц не смята за целесъобразно въвеждането на обща изолация на гражданите на страната. Въпреки това провеждането на масови събития, включително спортни събития и концерти, трябва да бъде рязко ограничено. В същото време се уточнява, че тази мярка ще засегне не само неваксинираните, но и ваксинираните граждани.
Изпълняващата длъжността ръководител на отдела на федералния канцлер Хелге Браун смята, че новата управляваща коалиция, състояща се от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), трябва да приеме закон за защита от инфекции. В противен случай трябва да се проведе конференция на министър-председателите - неофициален орган, който се свиква за координиране на определени решения на федерално и регионално ниво. На тази среща от своя страна трябва да се вземе решение за прилагането на т.нар. механизъм за аварийно спиране: ако в определена провинция разпространението на коронавирус надхвърли сто души в рамките на три дни, тогава всички отстъпки се отменят и влизат в сила строги правила за локдаун.
Освен това, според вестника, лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер, който в бъдещия кабинет трябва да заеме поста на финансов министър, отхвърля плановете на Браун за възможен локдаун. Според него „много мерки все още не са изчерпани, включително ограниченията на контактите и социалното дистанциране“. Редица федерални провинции, включително Долна Саксония, Хамбург и Бремен, също не виждат необходимост от „аварийно спиране“, тъй като епидемиологичната ситуация в тях не е толкова трудна, колкото в други германски региони, включително Бавария, Саксония и Тюрингия.
През последните седмици заболеваемостта от коронавирус в Германия бързо нараства. Според Института по вирусология „Роберт Кох“ броят на потвърдените нови случаи на коронавирусна инфекция в Германия се е увеличил със 75 961 през последните 24 часа, което е нов максимум от началото на пандемията. Общият брой на заразените с COVID-19 в Германия за последната година и половина е 5 573 756, 4 744 400 души са излекувани. От последствията от заболяването, причинено от коронавирус, за 24 часа в страната са починали 351 пациенти. Общият брой на смъртните случаи за цялата епидемия в Германия е 100 119.
Седемдневното разпространение на коронавирус в Германия (броят на заразените през седмицата на 100 хиляди души) вече достигна нов рекорд от 419,7. Броят на хоспитализираните пациенти с коронавирус на 100 000 души за седем дни - важен показател за възможни ограничения в обществения живот - е 5,74.
На 18 ноември Меркел проведе среща с ръководителите на федералните провинции, след което беше приет нов пакет от мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията. Ако по-рано основният критерий за избор на ограничителни мерки от страна на властите беше седемдневната заболеваемост, сега индексът на хоспитализацията е решаващ фактор. В тази връзка страната въвежда три различни нива на заетост на клиниките (3, 6 и 9), в съответствие с които ще бъдат одобрени определени ограничения.

Daily Mail: Великобритания предупреждава за силно мутирал и потенциално опасен нов щам на коронавируса

Британски вирусолози съобщиха за появата на нов щам на коронавирус, съдържащ редица мутации, които потенциално го правят по-устойчив на ваксини от всеки друг генетичен вариант на SARS-CoV-2. В шиповия протеин на новия щам B.1.1.529 са открити 32 мутации и няколко от тях наведнъж затрудняват откриването на патогена от антителата, обяснява изданието Daily Mail.
Към днешна дата са известни само 10 случая, при които е открит вариант B.1.1.529 при декодиране на геномите на коронавирус от проби, взети от заразени хора. За първи път е въведен в базите данни на 11 ноември. Три случая са съобщени в Ботсвана, шест в Южна Африка и още един в Хонконг, където вирусът е открит при мъж, пристигнал в страната от Южна Африка две седмици по-рано. Все още няма информация, показваща, че новият вариант на вируса може да бъде особено заразен и способен да се разпространява толкова бързо, колкото доминиращият в света „Делта“ щам.
Том Пийкок, изследовател от Имперски колеж Лондон, е първият, който призова да се обърне специално внимание на B.1.1.529. Според него новият щам има „наистина ужасен мутационен профил на шиповия протеин“.
„Невероятно големият брой мутации в шиповия протеин показва, че той може да бъде причина за сериозно безпокойство (предсказвайки, че ще се отклони от повечето от известните моноклонални антитела)“, пише Пийкок. Ученият отбелязва, че макар да засега да има изключително малък брой открити случаи на заразяване с новия щам, той трябва да се следи внимателно. Няколко други британски експерти се съгласиха с тази гледна точка, като подчертаха, че способността му да се разпространява ще играе ключова роля при определянето на потенциалната опасност от новия щам.
„Природата на вирусите предполага чести и произволни мутации и не е необичайно малък брой случаи да се появят, когато [следващият щам] има нов набор от мутации. Всеки вариант, показващ признаци на разпространение, се оценява бързо“, каза представител на създадената през април тази година британска агенция за здравна безопасност Мира Чанд.
Според директора на Института по генетика в Имперския колеж Лондон, професор Франсоа Балот, новият щам може да се е образувал при човек с отслабена имунна система (вероятно пациент с ХИВ/СПИН, който не е получил подходящо лечение). Хроничното протичане на коронавирусната инфекция, с което имунната система не може да се справи, може да позволи на вируса в тялото на пациента да натрупа голям брой мутации наведнъж.

Принтирай    Оразмери текст   + -