Първи ден от изборите в Северна Македония

13 Юли 2020 | 14:19 | 0
Първи ден от изборите в Северна Македония
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Започна първият от общо три изборни дни от предсрочния парламентарен вот в Северна Македония. В днешния ден право на глас ще имат всички граждани, които се намират под домашна карантина, като според информацията в македонските медии става дума за малко повече от 700 души. Централната избирателна комисия ще формира специални изборни екипи, в зависимост от това колко хора искат да гласуват. Екипите ще посетят хората в самоизолация, които искат да гласуват от домовете си. На следващия ден, 14 юли, възможност да пуснат бюлетина ще имат затворниците, хората в старческите домове и болните.
Основният изборен ден за повечето от всички 1 814 263 регистрирани избиратели е сряда, 15 юли. В изборите участват общо 15 коалиции и политически партии.
Двете основни политически партии в страната - Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) и ВМРО-ДПМНЕ завършиха своите предизборни кампании вчера, на 12 юли. В едно от последните си обръщения председателят на СДСМ Зоран Заев призова гражданите да гласуват, за да не се върне "режима" на ВМРО-ДПМНЕ, като увери, че безопасността гласоподавателите е гарантирана от държавните институции.
На свой ред Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, закри предизборната си кампания с обещание за "хиляда решения" на проблемите в страната.
След края на кампаниите започнаха дните на мълчание, в които е забранена всяка форма на предизборна агитация.


„Макфакс“ (Македония): До 15 часа местно време са гласували 340 от 711 лица, болни от COVID-19 или в свамоизолация
До 15 часа местно време (16 часа българско време) са гласували 340 от 711 лица, болни от COVID-19 или в свамоизолация, предава македонската информационна агенция “Макфакс“.

От Държавната избирателна комисия (ДИК) заявиха, че досега гласуването протича гладко.

Повече заявки за гласуване на лица с COVID-19 или в самоизолация има в районите на Ресен-60, Струга и Тетово - по 55, в Кичево и Охрид – по 34, в Сарай -32, в Куманово 31 и в Щип – 30 и други.

За да упражнят правото на глас на хората, които са болни или в самоизолация, са създадени около сто здравни избирателни екипа, състоящи се от трима здравни работници и представители на политическите партии.

„Локално“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ продължава да се рекламира, въпреки забраната
От понеделник започна предизборното мълчание, което ще продължи до 21 часа местно време (22 часа българско време) на 15 юли. По време на 20-дневната кампания за тези предсрочни парламентарни избори, която започна на 24 юни, партиите и коалициите имаха възможност да представят програмите си на гражданите, пише македонското електронно издание “Локално“

За опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обаче законите изглежда не са валидни, пише изданието, и те продължават да се рекламират, след като предизборната програма продължава да се излъчва на сайта им obnova.mk.

Днес по улиците на Скопие могат да се видят рекламни билбордове на опозиционната партия, които трябваше да бъдат свалени.

Спонсорирани публикации текат и в социалните медии. В допълнение към официалните профили на политически партии или кандидати за депутати във Фейсбук, там има няколко страници, които разпространяват политически видеоклипове, които са без автор, но съдържанието е преди всичко негативна пропаганда за конкретна политическа партия.

Медийният регулатор на страната заяви, че според Изборния кодекс, за нарушаване на предизборното мълчание се счита за излъчване на всякаква информация, снимки, аудио и аудиовизуални материали, със или в които участват участниците в изборите, всякакви форми на медийно отразяване, които са явни или прикрити в полза или против нечия кампания и може да повлияят на решението на избирателите, данни, които разкриват самоличността на политически субекти и / или лица, замесени в инциденти или нередности в деня на изборите, както и изявления на кандидати в изборния процес, на представители на политически партии или на заемащи длъжности в държавните органи.

„По време на предизборното мълчание всички форми на изборно медийно представяне на участниците в предизборната кампания се преустановяват“, гласи разпоредбата на Изборния кодекс.

„Сител“ (Македония): В Дебър завърши гласуването на лицата, болни от COVID-19 или в режим на самоизолация
В Дебър завърши гласуването на лицата, болни от COVID-19 или в режим на самоизолация, информира македонският телевизионен канал “Сител“.

„Заради необходимостта да си седят у дома в самоизолация или защото са болни от COVID-19, 15 души се регистрираха да гласуват и всички упражниха правото си на глас. Това право утре трябва да се упражнява от 29 болни хора и инвалиди, заяви пред Македонската информационна агенция (МИА) Елмира Бакали, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК).

В община Дебър в сряда гласуването ще се проведе в 27 избирателни секции, а избирателния списък включва 18 764 избиратели.

В съседната община, Център Жупа, няма регистрирани лица за днешното гласуване.

„Нямахме заявки за днешното гласуване, докато правото на глас утре трябва да упражнят четирима болни и немощни хора, колкото са заявили за това, потвърди за МИА председателят на ОИК в Център Жупа Еран Зубер.

В тази община гласуването в сряда ще се проведе в 16 избирателни секции, а 7 061 граждани са регистрирани в единния избирателен списък.

Зоран Заев: Очаквам висока избирателна активност при парламентарните избори, няма риск за гражданите
Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев в интервю за "Канал 5" заяви, че очаква висока избирателна активност при идните парламентарни избори и подчерта защо е важно гласоподавателите да дадат вота си на 15 юли, пише скопското издание "Нова Македония".

"Вярвам, че гражданите ще излязат масово да гласуват. Защо? Защото, ако не излязат, рискуват да се върнат обратно към режима. А безопасността на избирателите не е под въпрос. Всички знаят, че с Венко Филипче, с това правителство, с тази здравна комисия ние сме в безопасност. Връщането на режима е много по-рисковано, което ще означава връщането на хаоса в здравеопазването и икономиката, затова молим гражданите за подкрепа на 15 юли", каза Заев в едно от последните си предизборни обръщения преди вота.

"ТВ 21" (Македония): ВМРО-ДПМНЕ завърши предизборната си кампания в Щип; Мицкоски обеща "хиляда решения" за С. Македония
Лидерът на ВМРО-ДМНЕ Християн Мицкоски в последния ден на предизборната си кампания в Щип посочи, че разполага с "хиляда решения" в програмата за възстановяване на страната, но ако победи в изборите би искал да осъществи дори повече в бъдеще, предава скопската "ТВ 21".

"Бих искал да добавя още хиляда решения към този четиригодишен мандат. Но първо ще трябва да видим какво ще направим, защото доколкото знаем ситуацията наистина е много лоша", каза Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ излиза с програма за възстановяване на страната в тези избори, а носителите на кандидатските листи са Гордана Силяновска Давкова, Владо Мисайловски, Игор Янушев, Александър Николовски и Дафина Стояновска.

Радио "Свободна Европа" (Македония): Хората под домашна карантина гласуват ще гласуват днес на парламентарните избори в С. Македония
Хората, заразени с COVID-19 и тези под домашна карантина заради коронавируса ще имат възможност да гласуват днес, на 13 юли, на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, предава скопската редакция на Радио "Свободна Европа".

Централната избирателна комисия ще формира един или повече специални изборни екипи, в зависимост от това колко хора искат да гласуват. Екипите ще са съставени от трима здравни работници и представители на политически партии, които имат право да назначат служител, който да наблюдава гласуването. Те ще посетят хората в самоизолация, които искат да гласуват от домовете си.

На следващия ден, 14 юли, възможност да гласуват ще имат затворниците, хората в старческите домове и болните.

Основният изборен ден за повечето от всички 1 814 263 регистрирани избиратели е сряда, 15 юли, а гласуването ще бъде удължено с два часа и ще се проведе между 7:00 и 21:00 ч. (8:00 - 22:00 ч. българско време).

Гласоподавателите са разделени на шест избирателни района. Изборите ще се проведат в общо 3750 избирателни секции и всички гласоподаватели трябва да носят предпазни маски за лице и да спазват наредбите за социално дистанциране. Освен това гражданите ще трябва да дезинфекцират ръцете си преди да влязат в избирателната секция.

Общо 15 партии и коалиции ще се борят за 120-те места в македонския парламент.

"Денешен" (Македония): Започна деня на мълчание преди изборите в Македония
Започна деня на мълчание преди изборите в Македония, който ще продължи до края на вота в 21:00 ч. (22:00 ч. българско врмее) на 15 юли, пише скопското издание "Денешен".

По време на 20-дневната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, която започна на 24 юни, партиите и коалициите в страната имаха възможност да представят политическата си платформа на гражданите.

За парламентарните избори се кандидатираха 15 коалиции и политически партии, за които гражданите ще могат да гласуват на 21 юли.

По време на предизборното мълчание, медиите продължават да докладват за изборния процес, но всички форми на агитация са забранени, както напомниха от македонската Агенция за аудио и аудиовизуални медийни услуги.

Те напомнят, че съгласно Изборния кодекс, за нарушения на мълчанието се считат още излъчването на всякаква информация, снимки, аудио и видеоматериали, свързани с участници в изборите. Забранено е и разкриването на самоличността на политически субекти или лица, участващи в инциденти или нередности в деня на изборите.

Зоран Заев: Искаме Вашия глас, за да продължим напред още по-бързо
Пред нас в сряда са важни избори, на които всеки от нас трябва да каже в каква посока ще се движи страната ни, заяви председателят на СДСМ Зоран Заев цитиран от македонската информационна агенция Макфакс“"

Той казва, че вариантите, които се предлагат, са оптимизъм, надежда и шанс от една страна, и мрак, тегло и неуместен хумор, от друга.

„Това е разликата - от една страна, достойна кампания, с всички мерки за защита от коронавируса, и от друга страна, опасна кампания - с всички нарушения на мерките и всички лоши думи, които чухме от тях. На 15 юли ще решим дали заплатите на гражданите ще се увеличат, или ще се запълнят джобовете на хората на Груевски. Изборът е прост, но работата не е свършена предварително. Дали ще продължим напред, зависи от всеки от нас, от всеки от Вас. "На тези избори вотът за СДСМ е вот за сигурност, вотът за ВМРО-ДПМНЕ е вот за връщане назад, за опасността от нов режим", каза Заев.

Той призова гражданите да му гласуват нов мандат, за да може да продължи добрите политики.

„Да се придвижваме още по-бързо. Нека не пропускаме шанса, който създадохме заедно за родината си. "В сряда, 15 юли, нека гласуваме, за да продължим напред към развитие, интеграция, икономически растеж и повече пари за всички и естествено за справедливост", добави Заев.
***

Али Ахмети: Насер Зибери има повече опит от Зоран Заев и Християн Мицковски
На тези избори, като част от моето наследство в създаването на политика в тази страна, ние актуализирахме идеята за избор на първия албански министър-председател на нашата обща страна, заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, цитиран от македонския “Фокус“.

„Днес е време да поставим последния камък в стените на крепостта, за да премахнем етническата хомогенизация и да сложим край на предразсъдъците. Тази идея, тази инициатива за премахване на всички пречки за пълното равенство, се срещна с необичайни, прибързани и необясними реакции. Приятели, да говорите без да мислите е като да стреляте безцелно. Дълго обмисляхме тази стъпка и заявихме, че след прилагането на нормативната част от Охридското споразумение, след промените в Конституцията, името, Споразумението от Преспа и Споразумението за добросъседство с България, след членството в НАТО и започването на преговори с Европейския съюз, е време да представим тази цел - за доброто на страната ни,“ каза Ахмети.

Той добави, че техният кандидат Насер Зибери има много повече опит от Зоран Заев и Християн Микоски и в биографията му няма нито един скандал.
***

Александър Николовски (ВМРО-ДПМНЕ): Зоран Заев трансферира капитали в България
Водачът на листа и заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски по време на среща с гражданите на Прилеп заяви, че семейство Заеви е създало пет търговски дружества в България, като посочи, че все още от СДСМ няма отговор на твърденията му, което според него значи, че те са верни, пише скопският вестник “Денешен“.[

„ … Няма отговор и няма да има такъв, защото казах истината.Семейство Заеви образува общо 5 фирми в Петрич, съседна България, и започна да прехвърля капитали оттук. Компаниите, които имат тук, започнаха да ги прехвърлят там. Те се подготвят или за подялба, или за бягство, в зависимост от резултата от изборите. "Мисля, че се подготвят за второто. Няма да позволим да избягат, защото справедливостта ще ги застигне незабавно", каза Николовски.
***

Али Ахмети: Гласувайте за ДСИ за достоен премиер на всички граждани
Председателят на Демократически съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети каза на гражданите и привържениците си в Охрид, че кампанията стартира в Преспа и завършва в Охрид, за да отправи послание, цитира думите му скопския телевизионен канал МТМ.

„В този град беше постигнато споразумение, което даде възможност на страната да има бъдеще, развитие и помирение. Беше постигнато споразумение, без което страната ще тръгне в грешна посока, защото общностите ще бъдат разделени. Бъдещето също зависеше от това Споразумение, защото беше направено голямо дело, за което изразходвахме енергията си, за да постигнем това Споразумение в много срещи, тъй като те бяха по целия свят. "Това беше постигнато благодарение на сътрудничеството и не съм неблагодарен за приноса на другите, защото трябва да правим нещата заедно", каза Ахмети.

Продължавайки речта си, Ахмети подчерта, че с членството в НАТО страната е станала по-сигурна и може да се постигне икономика за развитие.

„Членството в НАТО също е в полза на региона, защото имаме по-безопасно и по-устойчиво развитие. Този последен митинг се провежда в Охрид, като напомняне и посвещение на Охридското споразумение, което символизира, че този документ има голямо и специално значение, което е от полза за всички общности. Общностите са представени от култура, език и национални символи. С погледа на приятел малцинствените общности ни гледат и те трябва да се освободят от предразсъдъка, че някой може да ги облагодетелства или че някой може да им отнеме правата “, каза Ахмети.

Председателят на ДСИ обяви, че вече е отворена нова глава, в която трябва да се изгражда политиката със съвместни усилия, тъй като никоя партия не може да придвижи страната напред.

„Започваме преговори за членство в ЕС. Предстои ни много работа, докато постигнем стандартите, които ни доближават до Европа и тези неща се постигат, като оставим настрана груповите и личните интереси, да прилагаме върховенството на закона, прилагането на проверка кадрите във всички институции. „Оптимист съм, че тези проблеми могат да бъдат решени, защото имаме кадри, които са национално богатство“, каза Ахмети.

В края на словото си председателят на Партията за интеграция Ахмети призова гражданите на Охрид да излязат и да гласуват на 15 юли, като гласуват за ДСИ.

„Покажете кои сте и колко струвате. Призовавам Ви като братя да изпеем нова песен на 15 юли, за да отпразнуваме първата победа за албанския премиер, който ще ни сближи и обедини. "Достоен представител за всички граждани на тази страна", завърши Ахмети.
***

Християн Мицковски: Няма да Ви разочаровам
В края на кампанията за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 15 юли, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски се обръща към обществеността с „Писмо от Македония“, в което, както той казва, представя целия си опит и впечатления, натрупани в последно време. Писмото му е публикувано в македонското електронно издание “МКД“ и е представено без редакторска намеса.

„Това е кратък период, в който имахте възможност да ме опознаете, да си изградите впечатление за мен и какво представлявам и зад какво заставам. Знам, че политиците, които добре познавате, силно ви разочароваха. И не Ви казвам да ми се доверявате безрезервно, но твърдя, че от Вашето решение зависи от това дали тези, които ви разочароваха, ще си тръгнат, заради които с право се чувствате отвратени от политиката, или дали тази непоносима и грозна реалност ще продължи. Гласът Ви променя нещата. Като не гласувате, Вие давате правото на тези, които са Ви разочаровали, да продължат да го правят. Вашият вот, от друга страна, ни дава шанс, новото поколение политици, политици без товар, да променим нещата. Имаме нужда от държава и правителство, които да Ви служат.“

„И няма идеално правителство. Не Ви обещавам чудеса, но Ви обещавам, че ще работим усилено и че със сигурност ще бъдем по-добри от тези, които сте виждали досега. Защото нито един успех не идва без упорит труд и много пот, много лишения и постоянство. И не е хазарт, ако изберете някой непознат, който обещава успех, но е хазарт за Вашето бъдеще, когато давате втори шанс на някой, който продължава да губи и да Ви разочарова ", пише Мицковски.

Той каза на гражданите, че "има стотици причини да не гласуват за управляващите", добавяйки, че той им е дал "няколко силни причини, поради които трябва да гласуват за коалицията, ръководена от ВМРО-ДПМНЕ".

"Трябва да възстановим страната си икономически, политически и социално. Принципите и ценностите да ръководят политиците. Парите са нужни на хората и това ще осигури по-добро бъдеще, осъществяване на мечтите за силна държава. Запитайте се добре на кого бихте дали да построи къщата Ви? Този, който само обещава да я построи най-добре, но никога не е слагал и тухла, или този, който знае, че работи и наистина е готов за най-добри резултати. Не трябва да приемаме посредствеността, но трябва да работим за най-добри резултати във всяка област.“

„Тридесет години, от независимостта до днес, Вие сте лоялни към Македония, време е тя да се обърне към Вас сега“, се казва в писмото.

Мицковски се ангажира да донесе подобрения през първите сто дни на новото правителство за работници, безработни, пенсионери, земеделски производители, бизнесмени, млади хора ..., на които той казва, че заедно те ще направят Македония член на ЕС.

„Обещавам Ви, че ще се боря за справедливост и това означава ред, права, но и отговорност. Не трябва да допускаме да си затваряме очите пред престъпността, а престъпниците да останат безнаказани. Всички сме равни пред закона. "Преди думата на правосъдието нито моето, нито името на който и да е политик не трябва да означава повече от всяко друго име", каза той, като добави, че това е последният шанс за спасяване на Македония.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ се обръща към привържениците и, както той казва, разочарованите членове на СДСМ, както и участниците в цветната революция, казвайки им, че „те много добре знаят, че това, което имат днес, не е това, за което са се борили“. Също така според него вотът за по-малките партии е вот за управляващите.

Той казва, че е човек, необременен от миналото, който е прекарал целия си живот в науката и в частния сектор, но не е салонен политик, а "един от вас" и обещава на гражданите, че няма да ги разочарова.
***

„Нова Македония“ (Македония): Предизборната кампания свършва в неделя
Предизборната кампания за парламентарните избори, които ще се проведат в сряда, ще приключи в неделя, пише скопският ежедневник „Нова Македония“.

През този уикенд партиите имат последна възможност да привлекат избиратели на своя страна, а в неделя от полунощ се забранява всякаква политическа агитация

На 13 юли (понеделник) хората с COVID-19 и в самоизолация ще гласуват, на 14 юли (вторник) болните в болници, немощните, хронично болните и лицата в затворите и под домашен арест ще упражнят своето право на глас.

Заради ситуацията около пандемията от новия коронавирус за упражняване на правото на глас на лицата, които са болни или в самоизолация, бяха създадени около сто здравни секционни избирателни комисии, състоящи се от трима здравни работници и представители на политически партии.

При гласуването на 15 юли всички 3 840 избирателни секции ще бъдат дезинфекцирани от Държавната избирателна комисия (ДИК) Според протокола всеки избирател е длъжен да спазва разстояние от два метра пред избирателната секция, както и пред входа на всяка избирателна секция и в самата избирателна секция. Преди да влезе, той е длъжен да дезинфекцира ръцете си и е длъжен да носи маска.

Денят на изборите ще бъде неработен.

Принтирай    Оразмери текст   + -