Над 4 хил. души са задържани при демонстрациите в САЩ

1 Юни 2020 | 14:21 | 0
Над 4 хил. души са задържани при демонстрациите в САЩ
Снимка: ABC News

Над 4100 души са задържани от полицията в САЩ при демонстрациите, които се провеждат вече в десетки градове, след като на 25 май афроамериканецът Джордж Флойд почина в болница, след като беше арестуван в град Минеаполис. На видеокадри от инцидента се вижда как полицай притиска врата на задържания с коляно в продължение на осем минути, докато той казва, че не може да диша.
В резултат на това първоначално избухнаха протести в Минеаполис, а след това и в множество други градове, като някои от тях прераснаха в безредици.
На 29 май демонстранти опожариха полицейското управление в Минеаполис, като служителите на реда са успели да се евакуират от него навреме.
В рамките на седем дни на протести са били арестувани хиляди хора, а безредиците достигнаха до Вашингтон и дори до Белия дом, който беше обграден от протестиращи на 30 май и според източници се е наложило президентът Доналд Тръмп да бъде евакуиран в подземния бункер на резиденцията за известно време.
Десетки градове в САЩ наложиха полицейски час за вечерта на 31 май, в отговор на протестите и бунтовете. Освен това около 5000 военнослужещи от националната гвардия бяха мобилизирани в общо 15 щата, включително Вашингтон.
Протестите достигнаха и до Великобритания, като хиляди души нарушиха карантината и излязоха по улиците. Полицията в британската столица Лондон арестува 23 души по време на протестите в града.


ТАСС: Полицията във Вашингтон е арестувала 88 участници в протестите
Органите на реда в столицата на САЩ Вашингтон арестуваха 88 протестиращи през последната нощ , заяви началникът на столична полиция Питър Нюшъм, цитиран от TACC.

"По предварителни данни извършихме 88 ареста", каза той. Според информацията, предоставена от Нюшъм, „две трети от арестуваните са обвинени в различни престъпления“, включително участие в безредици и грабежи.

Началникът на столичната полиция потвърди, че сред силите на реда има пострадали от ръцете на протестиращите. "Седем служители на града са ранени. Никой от тях не се нуждае от хоспитализация", заяви Нюшъм. Според него протестиращите са повредили девет полицейски автомобила.

В допълнение Нюшъм подчерта, че в съответствие с констатациите на полицията на окръг Колумбия, на чиято територия се намира Вашингтон, бунтовете са били организирани и не са спонтанна проява на обществено недоволство. "Тактиката, която видях снощи <...> изглежда организирана в основата си", каза началникът на полицейското управление. В тази връзка Нюшъм поясни, че сред безчинстващите по улиците на Вашингтон има и такива, които идват от други райони на САЩ. Въпреки това арестуваните за последната нощ са "главно от този регион", тоест Вашингтон и околностите му, призна Нюшъм.

CNN: Губернаторът на Индиана ще разположи Националната гвардия за опазване на щатската собственост
Губернаторът на Индиана Ерик Холкомб обяви, че разполага сили на Националната гвардия в Индиана за защита на щатската собственост, цитира думите му CNN.

„По мое нареждане Националната гвардия в Индиана е готова да съдейства на местните общности, които се нуждаят от защита на обществеността и имуществото, и аз разполагам военнослужещи на Гвардията, за да защитя щатската собственост от днес“, казва Холкомб в изявление.

„Организирани протести се проведоха в целия щат без инциденти, но последвалите събития, особено в Индианаполис, опустошиха търговски обекти, обезобразиха обществени паметници от векове и доведоха до загуба на живот“, добави Холкомб.

Холкомб мобилизира Националната гвардия в събота, но не ги беше разположил до днес.

Губернаторът също обяви, че е подписал изпълнителна заповед за премахване на ограниченията на местните власти да обявяват извънредно положение.

Заповедта "позволява на местните власти да поставят по-строги ограничения за пътуване, отколкото щатът", заяви губернаторът.

„Женмин Жибао“ (Китай): Безредиците и насилието не могат да бъдат „живописна пейзажна линия“
Безредиците и насилието не могат да бъдат „живописна пейзажна линия“, пише китайският официоз “Женмин Жибао“.

На 25 май, местно време, на улица в Минеаполис в американския щат Минесота, 46-годишният афро-американски шофьор Джордж Флойд е бил насилствено задържан от четирима полицаи, включително Дерек Шовин, във връзка с подозрение, че е използвал фалшиви пари. В резултат на този инцидент Флойд почина. В резултат на това от 26 май много американски градове, включително Вашингтон, са обхванати от протести, които се изострят с всеки изминал ден. Въпреки факта, че дори роднините на Флойд призовават за "мирна съпротива", ситуацията на много места излиза извън контрол.

Сегашната ситуация в САЩ напомня събитията в Хонконг, където преобладават протестите и безредиците.По това време отделни американски политици направиха различни изявления. Така председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси през юни миналата година отбеляза, че демонстрантите в Хонконг формират "живописна пейзажна линия", те провеждат "демонстрации без насилие, за да постигнат демокрация и върховенство на закона".

Днес подобна картина се появи по улиците на американските градове, освен това мащабът и динамиката на вълненията в САЩ не само не са по-малки, но и превъзхождат тези в Хонконг. Не е известно дали американските политици, включително Пелоси, ще считат това за „ненасилствени демонстрации за постигане на демокрация и върховенство на закона“? Ще наричат ли тази ситуация "живописна пейзажна линия"?

Очевидно Пелоси не мисли така. Тя каза: „Това е трагедия, това е престъпление. Прониза сърцата ни, наистина разби сърцата ни. Това е много трагично. Въпреки това отговорните трябва да бъдат наказани в съответствие със закона. " Очевидно Пелоси използва „двойни стандарти“ при оценката на ситуациите, което не е хуманен подход.

От тази гледна точка може да се твърди, че продължаващите вълнения и насилствени действия в Хонконг вече са нанесли сериозни щети на местния обществен ред, икономиката, заетостта и материалните условия на живот на хората, засягащи всички, свързани с тази ситуация. Подобна ситуация напълно свидетелства за едно нещо: вълненията и насилието по всяко време и на всяко място в никакъв случай не са „красива пейзажна линия“. Настоящите безредици и актове на насилие в САЩ отново потвърдиха този факт.

„Не правете на другите това, което не желаете за себе си“: Китай не иска да вижда бунтове и насилие, които причиняват загуби и вреди на всички жители на страната, включително в Хонконг. Китай също не желае да вижда подобна ситуация в никоя друга държава и общество, включително САЩ. В тази връзка Китай не възнамерява да се радва на нещастието на някой друг и не приветства „красивата пейзажна линия“ отвъд океана.

На първо място, Китай цени мира, спокойствието и стабилността на територията на своята страна и се надява, че всяка част от света ще бъде свободна от вълнения и насилие.

„Российская газета“ : Масовите безредици в САЩ могат да доведат до рязък скок на случаите на COVID-19
Безредиците в поне 40 големи града в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд от ръцете на полицаи могат да доведат до рязко нарастване на случаите на COVID-19 в страната. Влиянието на хаоса и вълненията в Америка върху броя на коронавирусните инфекции е „неизбежно“, заявиха служители, цитирани от руския вестник “Российская газета“

Само миналата събота, петият ден на протестите, обхванали САЩ, броят на случаите с коронавирус скочи с 20 хиляди наведнъж. Тази цифра е цитирана от CNN, позовавайки се на данните на университета „Джон Хопкинс“, който следи развитието на пандемията.

Общо към момента COVID-19 е диагностициран при 1 милион 790 хиляди американци. И колко от тях участват в спонтанни протести, никой не знае.

Събирайки се на огромни и неконтролирани тълпи, протестиращите са "супер разпространители" на коронавируса, заяви губернаторът на Минесота Тим Уолц. Според него в резултат на подобни безотговорни действия в близко бъдеще в САЩ ще има нов взрив на инфекциозното заболяване. "Това е неизбежно", заяви губернаторът.

Същото мнение споделя и кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. Кметът на най-големия американски мегаполис, в който в последните дни продължават жестоки сблъсъци между протестиращите и полицията, призова гражданите да осъзнаят „колко е опасно да се събират в групи по време на пандемия“.

ТАСС: Участници в безредиците откриха огън по полицията в щата Айова
Участници в безредиците в американския град Дейвънпорт, щата Айова, откриха огън по полицията, като двама души бяха убити, а други двама бяха ранени, включително служител на реда, съобщи началникът на полицейското управление на града Пол Сикорски, чиято реч беше излъчена във Фейсбук и цитирана от TACC.

Според Сикорски през нощта е имало безредици, включително в района на Дейвънпорт, в района на големи магазини. Трима полицаи са били обстрелвани при патрулиране в града. "Оказаха се в засада", каза началникът на полицията. "Един полицай е ранен." Освен това според него в резултат на инцидента двама души са загинали, а още един е ранен. Самоличностите на участниците в инцидента не се разкриват.

Сикорски заяви, че няколко души са задържани във връзка с инцидента. Според него в събота в града се е провела и мирна демонстрация.


CNN: Началникът на полицията в Минеаполис: Всички четирима полицаи, участвали в ареста на Флойд носят отговорност
В емоционален отговор на семейството на Джордж Флойд началникът на полицията в Минеаполис Медария Арадондо казва, че и четиримата офицери, участващи в ареста на афроамериканеца, носят същата отговорност, цитира думите му CNN.

Никой не се намеси в понеделник вечерта, докато 46-годишният Флойд се моли за живота си, докато бившият офицер от Минеаполис Дерек Шовин коленичи на врата му близо девет минути. Смъртта на Флойд предизвика протести в цялата страна, като хиляди повтарят последните думи на човека: „Не мога да дишам“. Някои от тези демонстрации са мирни, докато други завършват с пожари, разграбване на магазини, щети и стотици арести, както и ранени участници и полицаи.

Четиримата полицаи, замесени в смъртта на Флойд, бяха уволнени от полицията във вторник. Шовин беше обвинен в петък за убийство от трета степен и убийство от втора степен.

Отговорът на Арадондо дойде, след като братът на Флойд попита началника дали той ще работи, за да бъде получена справедливост за Флойд. Докато началникът отговаряше, братът на Флойд плачеше, информира CNN.

Арадондо нарече убийството "нарушение на човечността" и каза, че няма нужда от повече време за да отстрани служителите от техните задължения.

"В живота има абсолютни истини; нужен ни е въздух, за да дишаме", каза началникът. "Убийството на господин Флойд беше абсолютно ясно, че е нередно."

ABC News: Над 4100 души са задържани при протестите в САЩ
Общият брой на арестуваните за последните дни на протести в САЩ, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, достигна 4100 души, предава американската медия АBC News.

Сблъсъците между полиция и протестиращи продължават на някои места, включително в Ню Йорк. Междувременно в Бостън автомобил се е врязал в тълпа от протестиращи. Според полицията няма тежко ранени в инцидента.

Във Вашингтон масовите протести станаха причина за мобилизирането на всички местни служби за сигурност, включително целия състав на националната гвардия в столицата - общо 3400 военнослужещи. Те обаче няма да носят оръжия и ще подпомагат дейността на местната полиция.

В Атланта двама полицаи бяха уволнени заради злоупотреба със сила по време на ареста на двама студенти в събота, 30 май, по време на протестите в града. Според видеокадрите от инцидента полицаите са използвали електрошок, след което насилствено са издърпали двамата младежи от автомобила им.

В повечето градове в САЩ обаче протестите бяха мирни. Губернаторът на щата Минесота Тим Уолц заяви, че протестиращите не причиняват проблеми за местните власти.

Fox News: Най-малко 50 членове на тайните служби на САЩ са били ранени при протестите за смъртта на Джордж Флойд във Вашингтон
Повече от 50 служители на тайните служби на САЩ във Вашингтон бяха ранени при сблъсъци с протестиращи, които излязоха на демонстрации след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който беше задържан от полицията в град Минеаполис преди седмица, предава Fox News.

Това съобщи пред медията високопоставен източник в структурите за сигурност във Вашингтон.

Той отбеляза също, че демонстрантите са хвърляли петролни бомби по силите за сигурност. В допълнение към тайните служби на САЩ, за потушаването на бунтовете във Вашингтон са били изпратени също така допълнителни военнослужещи от националната гвардия, както и части от Маршалската служба.

Протестите, които избухнаха по-рано в Минеаполис, се разпространиха до няколко десетки големи американски градове и на някои места прераснаха в безредици. Федералните и местните власти се опитват да потушат бунтовете, като на много места е въведен полицейски час и беше изпратена националната гвардия. Според информацията за последните три дни по време на протестите са задържани вече 4100 души.

Reuters: САЩ може да обяви групата "Антифа" за терористична организация
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че правителството може да обяви антифашистката група "Антифа" за терористична организация, макар някои правни експерти да твърдят, че това би било трудно начинание, предава Reuters.

Президентът заяви това в "Туитър" на фона на бурните протести, насочени срещу злоупотребата със сила от страна на силите на реда в страната. Демонстрациите започнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина в болница, след като полицай задържа продължително време коляното си върху врата на задържания, както се вижда на видеокадри от инцидента.

Няколко души от администрацията на президента, включително генералният прокурор Уилиам Бар, обвиниха "Антифа" и други "агитатори" за безредиците по време на демонстрациите в множество американски градове.

"Насилието, предизвикано от "Антифа" и други подобни групи, свързано с бунтовете е местен тероризъм и ще бъде третирано по съответния начин", каза Бар в извяление, малко след съобщението на президента в "Туитър".

Все още не е ясно колко от протестиращите са част от "Антифа" и дали изобщо групата взема участие в протестите.

Други консервативни политици, като тексаксият сенатор Тед Круз, също са правили подобни изявления по адрес на групата.

Още не е ясно дали Тръмп наистина ще се опита да издейства обявяването на "Антифа" за терористична организация, което по принцип изисква съдействието на няколко федерални агенции. Според ескпертите обаче Тръмп не разполага с необходимия авторитет, за да направи това.

"Тероризмът е типичен политически етикет, лесно се злоупотребява с него", твърди Хина Шамси от Американския съюз за граждански свободи (ACLU). Тя допълни, че започването на подобна процедура ще повдигне сериозни въпроси за свободата на словото в САЩ.

London Evening Standard: Общо 23 души бяха арестувани при протестите в Лондон, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд
Полицията в британската столица Лондон арестува 23 души по време на протестите в града, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис. От Скотланд Ярд заявиха, че арестите са били извършени по множество причини, без да навлизат в детайли, пише британското издание London Evening Standard.

Тълпи от демонстранти нарушиха правилата за карантина в неделя, 31 май, за да проведат протестно шествие в столицата, което достигна до площад Трафалгар и американското посолство. Демонстрациите бяха предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина, след беше задържан от полицията в град Минеаполис, щата Минесота, преди седмица.

Първоначалните данни на полицията сочат, че първите пет ареста са били извършени за нападение над длъжностно лице, както и за нарушаване на мерките за борба с пандемията.

Кадрите от протестното шествие показват, че на него са присъствали хиляди хора. На много от плакатите, издигнати от протестиращите пише "Справедливост за Джордж Флойд", който почина в болница, след като беше задържан продължително време на земята от полицай, който, както показват видеокадри от инцидента, е държал коляното си върху врата на арестувания.

Подобни протести избухнаха в САЩ преди шест дни, като там задържаните са над 1600 души в общо 22 града и се стигна и до безредици.

В Лондон обаче фокусът беше поставен на нарушаването на мерките за борба с вируса от страна на демонстрантите.

"Карантината не е премахната. Вирусът още е тук", написа кметът на Лондон Садик Хан в "Туитър", напомняйки на хората да спазват социална дистанция.

CNN: Десетки щати въведоха полицейски час, заради протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд
Десетки градове в САЩ наложиха полицейски час за вечерта на 31 май, в отговор на протестите и бунтовете, които обхванаха цялата страна през последните дни, предава CNN. В допълнение от 31 май около 5000 военнослужещи от националната гвардия бяха мобилизирани в общо 15 щата, включително Вашингтон. Допълнителни 2000 военнослужещи са готови за мобилизация, ако това се наложи. Полицейски час за 31 май е наложен в множество населени места, включително в най-големите градове в щатите Калифорния, Флорида и Тексас. Във Вашингтон мярката беше наложена за град Сиатъл. В Аризона полицейският час ще продължи цяла седмица, като губернаторът Дъг Дюси заяви, че тази мярка ще позволи на силите на реда да са "оборудвани за извършване на арести на лица, които планират бунтове, грабежи или други щети".

AFP: Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите пред Белия дом, след като избухнаха безредици
Полицията в щата Вашингтон използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпатa протестиращи, събрала се пред Белия дом в късните часове на 31 май, след като пред президентската резиденция избухнаха безредици по време на шестия ден от националните демонстрации, които започнаха след смъртта на афроамериканецa Джордж Флойд, предава AFP. Полицията е използвала шокови гранати и сълзотворен газ срещу тълпите, които са се събрали пред резиденцията на президента Доналд Тръмп, скандирай и палейки огньове. Според източници на CNN за кратко дори се е наложило президентът да бъде отведен, заедно с част от семейството си в неговия подземен бункер, като предпазна мярка.

The Guardian: Братът на Джордж Флойд се оплака, че президентът го е "притискал“
В Белия дом в петък Доналд Тръмп заяви, че е разговарял със семейството на Джордж Флойд, 46-годишният афроамериканец, убит по време на арест от полицаи в Минеаполис тази седмица, припомни британският вестник The Guardian.

„Току-що изразих скръбта си“, каза Тръмп и добави, че „това е било ужасно нещо, на което сме станали свидетели“ и каза, че „изглежда, че няма извинение“ за смъртта на Флойд.

Според брата на Флойд, Филонайз Флойд, разговорът не е минал добре, тъй като той каза, че Тръмп му е дал малък шанс да изрази мнението си и изглежда, че няма интерес към това, което се опитва да каже.

„Той не ми даде възможност дори да говоря“, каза Флойд пред MSNBC в събота. "Беше трудно. Опитвах се да говоря с него, но той просто продължаваше, като ме отблъскваше, като „не искам да чуя това, което говориш.“

„И току-що му казах, че искам справедливост. Казах, че не можех да повярвам, че те са извършили модерно линчуване на дневна светлина. "

Офицерът, който коленичи на врата на Флойд, е обвинен в убийство.На другите трима служители, участващи в ареста, все още не са повдигнати обвинения. Протестите и безредиците се разпространиха в много градове в САЩ.

Тръмп и Белият дом не коментираха думите на брата на Джордж Флойд.

Джо Байдън, предполагаемият конкурент на Тръмп на президентските избори през ноември, също разговаря със семейството и направи видеообращение, в което призова за спокойствие.

„Помолих вицепрезидента Байдън, никога преди не съм се молил на мъж, но го помолих, може ли , моля Ви, да получим справедливост за брат ми“, каза Филонаиз Флойд.

"Имам нужда от тази справедливост. Не искам да го виждам на тениски, както другите момчета. Никой не го е заслужил! Черните хора не заслужават това. Всички умираме.

"Черният живот има значение."

ТАСС: В хода на протестите в Индианаполис са загинали трима души, още двама са ранени
Най-малко трима души загинаха в Индианаполис, щата Индиана, по време на протестите, избухнали заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщи Fox News, цитирана от TACC.

Според него общо пет души са получили огнестрелни рани от 23:45 до 03:00 часа (от 06:45 до 10:00 българско време), трима от тях са загинали. Подчертава се, че служителите на реда не са участвали в инциденти със стрелба.

По-рано CNN, позовавайки се на директора на полицията в Индианаполис Рандал Тейлър, съобщи, че трима души са получили огнестрелни рани по време на демонстрациите, един от които е загинал. Освен това леко е бил ранен един полицай.

AFP:Тяло на мъж е открито край горяща кола в Минеаполис
Тялото на неидентифициран мъж е открито в неделя сутринта местно време в близост до горящо превозно средство в Минеаполис, съобщиха от полицията в обхванатия от протест град в щата Минесота, предава AFP.

Говорителят на полицията Джон Елдър заяви, че по тялото има очевидни признаци на насилствена смърт и е започнало разследване..

Все още не е ясно дали инцидентът е свързан с протестите, обхванали града след ареста и последвалата смърт на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд.

В Минеаполис е обявен полицейски час и хиляди военни от Националната гвардия са мобилизирани в отговор на грабежите и палежите в Минесота.

Елдър каза, че тялото е намерено, след като пожарникари са пристигнали на местопроизшествието в отговор на сигнал за пожар на превозно средство в 4:10 часа сутринта местно време.

След като са угасили пожара, полицията е открила тялото на мъжа наблизо.

Самоличността на мъжа и причината за смъртта му не са известни, като полицията заяви, че информацията ще бъде предоставена от окръжния съдебен лекар.

Los Angeles Times: Хаос или сплотено общество
В редакционна статия регионалния вестник Los Angeles Times коментира последните събития в града и в страната като цяло. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Лос Анджелис, като толкова много американски градове, е на ръба. Протестите срещу полицейските убийства на невъоръжени черни цивилни са били предимно мирни, но те бяха помрачени в петък вечер от злополучни актове на вандализъм и грабежи, които нанесоха щети на търговски обекти в центъра на града, много от които бяха собственост на имигранти и цветнокожи. Полицейското управление в Лос Анджелис действа сдържано, дори когато протестиращите унищожиха част от превозните му средства в събота. Кметът Ерик Гарсети, който обяви полицейски час в събота, беше глас на спокойствие и разум.

Не е така, уви, с президента Тръмп, чиято поквара не знае граници. В интерес на истината, уморени сме да го осъждаме. Да се проследят лъжите му е изтощително. По-скоро бихме се съсредоточили върху победата срещу него през ноември - съществена (макар и в никакъв случай не достатъчна) стъпка към възстановяване на нашата демокрация.

Но пак го осъждаме, ние трябва да го осъдим.

Заплахите на Тръмп в събота да пусне "зли кучета" и "зловещи оръжия" срещу протестиращите пред Белия дом; грубият му призив към поддръжниците му „Направете Америка отново велика“ да се съберат във Вашингтон в събота вечер; и неговото причудливо и обидно твърдение, че "неговите привърженици обичат черните хора“, всички те заплашват да налеят масло в огъня. Това не е просто подсвиркване на кучета; това явна и открита покана към крайнодесните елементи и привържениците на превъзходството на бялата раса да участват в насилие.

Освен това Тръмп продължава да политизира правоприлагането. В събота той заплаши "либералните губернатори и кметове", че ако те "не са МНОГО по-строги", "Федералното правителство ще отиде там и ще направи това, което трябва да се направи, което включва използването на неограничената сила на нашите военни и много арести. "

Това са думите на авторитарен лидер. Заплахите с използването на военна сила срещу собствените граждани е последното средство за деспоти и тирани; такъв език няма място в свободно и открито общество.

В цяла Америка губернаторите и кметовете работят за запазване на мира. Това не е въпрос на политикантстване между демократи срещу републиканци, „сини“ щати срещу „червени щат“ или черни животи срещу полицейски животи. Това е въпрос на какво се крепи нашата демокрация. Просто хвърлянето на повече сила върху протестиращите само би направило ситуацията по-запалима и ще задълбочи белезите, които тя ще остави след себе си.

Америка може да е в повратна точка. Като нация оплакваме смъртта на 100 000 души от пандемията от COVID-19. Повече от 20% от нашата работна сила е без работа, което е най-високият процент от Голямата депресия. Напрежението е високо, тъй като толкова много американци са били задържани в домовете си близо три месеца. Наслоен върху тази нестабилна смесица е трайният факт, че много хора от малцинствените общности не смятат, че полицията изпълнява законите справедливо. Шокиращата смърт на чернокож, жестоко третиран от полицаите в Минеаполис в понеделник, само влоши недоверието и гнева, които поколенията създават - горчивите плодове на системния расизъм.

Протестите се водят от млади хора - от всякакъв етнически и расов произход - които виждат липса на надежда и възможности. Те са ядосани и уплашени от повече от четири века подчинение, които хората от африкански произход са понесли в САЩ. Те не са били родени по време на бунтовете от Уотс от 1965 г. или сътресенията през 1992 г., предизвикани от оправдателната присъда на служителите на полицията в Лос Анджелис, които убиха Родни Кинг - и подтикнаха към реформи, които все още работят. Може да им липсва контекст и перспектива, но това, което имат в изобилие, е копнеж за по-справедливо и достойно общество, за по-хуманна и устойчива икономика и за спешни действия за справяне с климатичната криза, която заплашва цялото човечество.

Това е време американските лидери да слушат тези млади хора със състрадание, съпричастност и смирение. Ние осъждаме насилието, но настояваме за сдържане от властите и отхвърляме фалшива еквивалентност. Действията на грабители и вандали може да привлекат вниманието на екипите на телевизионните новини и да въодушевят Тръмп, но злоупотребите на една малка група хора не оправдават прекомерна или брутална реакция от страна на полицията или Националната гвардия. Разгръщането на военнослужещите в активна служба би било извънредна мярка, ограничена от федералния закон; той трябва да бъде разгледан само ако редовното правоприлагане е напълно неуспешно. Ако има външни хора, които подклаждат безпокойствата, както предложиха Тръмп и някои други лидери, те трябва да се приберат у дома - независимо от политическото си убеждение - и да спрат да изострят ситуацията.

Америка е на ръба. През 1967 г., година, в която размирици разтърсиха градове от Детройт до Нюарк, преподобният д-р Мартин Лутър Кинг-младши попита в своята четвърта и последна книга: „На къде сме тръгнали оттук? Хаос или сплотено общество? “ Отговорът му, разбира се, беше обществото - общество, основано на човешкото достойнство, ненасилствената социална промяна и победата над бедността, расизма и милитаризма. Днес отново сме призовани да отговорим на въпроса му. Тръмп вече нанесе тежка травма на идеята за сплотено общество; най-малкото, което може да направи, е да мълчи и да не ускорява плъзгането към хаоса.


ТАСС: Безредиците обхванаха няколко американски щата (ОБЗОР)
Протестите, които избухнаха по-рано тази седмица в американския град Минеаполис (щата Минесота) поради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, се разпространиха в няколко десетки големи американски градове, като прераснаха в безредици, обобщава ТАСС.

Федералните и местните власти активно се опитват да умиротворят демонстрантите, като се обръщат към тях по всякакъв възможен начин, налагат полицейски час и ангажират Националната гвардия на САЩ в помощ на полицията. Протестиращите настояват да възтържествува справедливостта.

Мародери разграбват магазини, а медиите съобщават за първите жертви на протестите, включително сред служители на реда. Почти 1 500 души са задържани в цялата страна.

Първи жертви

В съботната сутрин в САЩ стана ясно, че американски федерален служител по сигурността е починал от огнестрелна рана през нощта в американския град Оукланд, Калифорния. Според говорител на градската полиция двама служители на реда са били ранени, единият от които по-късно е починал. Заместник-министърът на вътрешната сигурност Кен Кучинели отбеляза, че властите биха считали за "актове на вътрешен тероризъм" атаки срещу служители на реда по време на протестите.

В Детройт, Мичиган, 19-годишно момче почина, след като неизвестен мъж откри огън върху тълпа протестиращи от колата си. В Индианаполис, щата Индиана, поне един човек е убит, а още трима други са ранени при стрелба с огнестрелно оръжие.

В различни градове имаше случаи на автомобили, навлезли сред протестиращите, като пострадали има и сред демонстрантите и сред силите на реда. Има съобщения за наранявания на журналисти. Според Associated Press, най-малко 1 300 души са били задържани от полицията в различни американски градове до събота вечерта.

Властите се опитват да умиротворят протестиращите

Губернаторът на Минесота, откъдето се разпространиха протестите, в събота сутринта нареди за първи път след Втората световна война пълна мобилизация на силите на Националната гвардия в щата. Впоследствие неговият пример е последван от кметове и губернатори на други американски градове и щати. До вечерта бойците от Националната гвардия бяха мобилизирани изцяло или частично в Минесота, Калифорния, Джорджия, Охайо, Колорадо, Уисконсин, Кентъки, Юта, Тексас и в столичния район Колумбия.

С наближаването на тъмната част от денонощието местните власти започнаха навсякъде да въвеждат ограничения за движението на населението през нощта. Полицейски час от събота вечерта бе наложен в повече от 30, включително доста големи американски градове.

Полицията разпръсква протестиращите, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми. Министерството на отбраната на САЩ разпореди по-високо ниво на подготовка за няколко военни части, в случай че те бъдат изпратени в Минесота.

Мародери плячкосват магазини

Вниманието на медиите отново и отново се насочи към онези, които вместо да участват в мирни акции с плакати и банери, предпочитат да "спечелят", като ограбват магазини. Ако в началото на протестите мародерите задигаха хранителни стоки и стоки за бита от рафтовете в големите супермаркети, то през уикенда много от тях преминаха към по-ценна "плячка".

Американските телевизионни канали показват кадри, в които главно млади хора опустошават магазини за електроника, спортно оборудване, както и дрехи, обувки и аксесоари на известни марки. Мародерите не могат да бъдат идентифицирани - на лицата си носят медицински маски и шалове, носенето на които в контекста на новата коронавирусна пандемия не е отменено.

Представителите на властите и обществените лидери, често тъмнокожи, призовават за ред от телевизионните екрани. Всички те се опитват да предадат основната идея - мирните демонстрации, изискващи справедливост, са разбираеми и дори приветствани, но бунтовете, граничещи с насилие, само оскверняват паметта на Флойд.

Тръмп призова хората да се успокоят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе реч след успешното изстрелване на американския пилотиран космически кораб за първи път от девет години до Международната космическа станция. Вместо да посвети речта си на успехите на САЩ в космическата индустрия, американският лидер посвети внушителна част от нея на протестите в страната.

"Смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис беше трагедия, която не би трябвало да се случи и от това са ужасени, възмутени и натъжени американците в цялата страна", изтъкна Тръмп, отбелязвайки, че вече е разговарял с близките на Флойд и е изразил съболезнования към тях. "Сега е необходимо спокойствие, не омраза, справедливост, а не хаос", подчерта той.

По-рано в Туитър той заплаши протестиращите с множество арести и използването на "неограничена власт" от военните. "Либералните губернатори и кметове трябва да са много по-строги, в противен случай федералното правителство ще се намеси".

CNN: В щата Джорджия и в Лос Анджелис мобилизираха Националната гвардия, протестите обхванаха 25 града в САЩ
Губернаторът на щата Джорджия Брайън Кемп подписа указ в събота вечер местно време (неделя сутрин българско време), с който разрешава активирането на до 3 000 военнослужещи от Националната гвардия в целия щат, според поредица от туитове в потвърдения му акаунт в "Туитър", цитиран от CNN.

Кемп призова за активирането на Гвардията на фона на няколко планирани протеста в неделя.

Според Кемп, войските на Националната гвардия ще си партнират с местните правоприлагащи органи, "за да запазят мира и да защитят жителите във всеки ъгъл на нашия велик щат".

Кемп не уточни къде ще се проведат неделните протести.

Отделно кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети заяви в изявление пред CNN, че военнослужещи от Националната гвардия на Калифорния се разполагат в града за една нощ, за да подкрепят органите на реда.

Кметът по-рано заяви, че няма вероятност да бъде повикана Националната гвардия, но в последствие Гарсети промени мнението си заявявайки, че те са необходими "за поддържане на мира и безопасността на улиците".

Най-малко трима души са простреляни и един е загинал на фона на протести в центъра на Индианаполис в събота вечер, заяви началникът на полицията в Индианаполис Рандал Тейлър на пресконференция.

"Полицията все още разследва инцидента и посъветва гражданите да избягват района", каза Тейлър.

Полицейското управление във Фъргюсън, щата Мисури е запалено и евакуирано според туит от полицейското управление на окръг Сейнт Луис на щата.

Полицията на окръг Сейнт Луис заяви, че подпомага полицията във Фъргюсън, където по време на протестите срещу полицаите са хвърляни фойерверки, тухли, камъни и бутилки.

Кметът на Фъргюсън обяви полицейски час.

Фъргюсън беше център на няколко ожесточени протеста през 2014 г., след като Майкъл Браун, 18-годишен черен тийнейджър, беше застрелян по време на конфронтация с бял полицай през август същата година.



Принтирай    Оразмери текст   + -