В чепеларското село Забърдо днес, в Деня на Европа официално бе открит 5-метровия надпис МИР, изработен изцяло от военни каски, предаде репортер на "Фокус“. Така на входа на селото, заедно с изработената скулптура на бял гълъб отново от каски преди две години, се оформя един ансамбъл, посветен на мира, каза при откриването  кметът на Забърдо, Валентин Черпоков.

"Трудно събрахме тези каски, ние сме селски кметове и нямаме бюджет. Въпреки това успяхме заедно със скулптора Антон Урдажиев да направим оригиналния надпис. От две години в родопското село се спазва традицията на 9 май да се провежда Фестивал на мира. Затова и пуснахме в небето 79 бели гълъба, символизиращи годините от края на Втората световна война. Молим се за мир по света, мир в България и пътищата“, допълни кметът Черпоков.

Той уточни, че за изработването на огромния надпис са били необходими 320 каски, които са събирани в продължение на две години. "Сред тях има и каски от втората световна война, надписани с имената на войниците. В сливенско ни дадоха две каски от втората световна война. Човекът каза, че ги пази оттогава, но ни ги даде заради благородното дело“, допълни кметът и отбеляза, че с монумента искат да отправят послание за мир от едно малко родопско село към света.

Скулпторът Антон Урдажиев заяви, че с голямо желание с много труд е изработил големия надпис. "За две години завършихме цялостния проект, който беше замислен – с гълъба и надписа. Трудна беше и с обработката на каските, но с рязане, заваряне и огъване стана перфектно. Спомен в мен ще остане самото докосване до човешките съдби. Всяка една военна каска е с история, била е у войника дълго време и в нея е заключена енергията на човека“, каза още скулпторът.