В София отбелязването на Националния празник започна с панихида и молебен в храма "Св. Александър Невски". Националният трибагреник бе издигнат с военен ритуал на Паметника на Незнайния войн под звуците на националния химн на Република България, предава репортер на "Фокус". 

Премиерът акад. Николай Денков участва в церемонията по издигане на националното знаме. 

"Днес е ден, в който трябва да се обединим и всички да празнуваме Националния празник и да говорим за това, което ни обединява. Днес не е ден за атаки, днес е ден за празнуване", каза Николай Денков пред журналисти след церемонията по издигане на националното знаме.

Той коментира и преговорите между него и Мария Габриел относно предстоящата ротация.

"Между нас с госпожа Габриел всичко върви нормално, очакваме документа от страна на ГЕРБ и тогава ще видим и оформим всичко. Процесът върви, но нека днес говорим за празника, хората искат малко да си отдъхнат от политическите разговори днес", добави премиерът.

Мария Габриел също бе на площада за отбелязването на празника. Присъстваха и заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Кметът на София Васил Терзиев също присъства на тържествената церемония заедно с народни представители, посланици и много граждани.