Хиляди хора на 3 март тръгнаха към Паметника на свободата на връх Свети Никола в прохода Шипка. Млади и стари от цялата се събраха за церемонията по случай 146 години от Освобождението на България. Знаете ли обаче кой е създателят на монумента? 

Това е Пеньо Атанасов Колев, познат още като Пеньо Бомбето. Той е човекът, който има заслуга Паметникът на свободата на връх Свети Никола (публично популярен като Шипка) да съществува такъв, какъвто го познаваме днес. Той е роден на 2 юни 1902 година в село Дралфа, а Sofia24.bg ще ви разкаже зя него. Строителят на паметника "Шипка" Пеньо Атанасов - Бомбето не само че умира непризнат Никой й не се сеща да го покани на откриването на монумента, посветен на подвига на загиналите за свободата на България.

Той участва в строителството на много обекти, сред тях строителството на моста на река Струма при село Студена, катедралата и учителския институт в Шумен, в строежа на почивния дом на телеграфо-пощенци край Варна и Паметника на свободата (Шипка). През 1928 г. получава покана да довърши строежа на Паметника на свободата (Шипка) започнат от 1922 г. На откриването на паметника на 26 август 1934 г. никой не го повиква и от обида не стъпва на мястото, където е оизграден паметника 30 години.

Умира на 9 юни 1987 г. в Попово, където е и погребан. През 2017 година посмъртно е обявен за почетен гражданин на Попово.

"В град Попово, на една оживена улица, която се казва "Пирин планина" N17,

до последните си дни е живял майстор Пеньо Атанасов-Бомбето. Като тръгнете от автогарата към болницата, вляво желязна ограда и малка табелка ще ви напомнят: "В този дом живя майсторът на паметника Шипка - Пеньо Атанасов". 

Това написа мъж в социалната мрежа Facebook. Той публикува и снимка на паметния знак или възпоменат лната табела, която доказва, че именно тук е живял Пеньо Атанасов-Бомбето. Поклон!

Снимката може да видите в галерията.