С празнично шествие и фолклорна инициатива Търговище отбеляза Националния празник 3 март и 146 г. от Освобождението на България от османско робство, предаде репортер на "Фокус".

Честванията започнаха с молебен за здраве и просперитет на българския народ в храм "Св. Йоан Рилски“. Венци и цветя в памет на загиналите за свободата ни бяха поднесени пред паметника в парка "Боровец".

От паметника в посока площад "Свобода“ тръгна и празнично шествие, в което се включиха стотици граждани. То бе предвождано от фанфарния оркестър на I ОУ "Христа Ботев“, а над 80 знаменосци от различни училища в общината гордо развяха българския флаг.

В центъра на Търговище, пред сградата на Общината, се състоя и ритуал за издигане на знамената на България, Европейския съюз и Търговище.

В празничното си слово кметът на града д-р Дарин Димитров отбеляза, че гордостта и силата ни като народ и местна общност не могат да са само в носталгията по отминали времена.

"Те са в отговорността, която носим пред предците, но и пред децата си, на които да оставим една добре уредена страна. Те са в осъзнаването, че заедно сме по-можещи и по-добри“, заяви кметът.

На площада патриотичен поздрав към всички съграждани отправиха Духовият оркестър "Васил Абрашев“ и Женски хор "Златна лира“ към Община Търговище.

Празникът продължи с инициативата "Съпреживяването "Да се хванем на хорото“, организирана от фолклорен клуб "Омая“ за трета поредна година.