Докторският паметник – пантеон на признателност, съдържа не само имената на 531 души, тръгнали за спасението на своите братя славяни. Той съдържа нашата памет. Тази памет е жива, неподвластна на политически календари и конюнктура. Подвластна единствено на това, което носим в сърцата си всички българи – признателността и самочувствието на един народ, възкръснал за нова държава след пет века робство. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред Докторския паметник в София, където за поредна година участва в гражданското поклонение, организирано от Българския червен кръст по повод 146 години от Освобождението на България.

"Цветът на научната мисъл, едни от най-известните медици, но и обикновени хора, още преди да чуят прокламацията на император Александър II, се отправят на война за освобождение. Война, която големият наш историк проф. Андрей Пантев, нарича най-честната война, защото е война за вярата. И тази вяра победи“, посочи в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на Българския червен кръст, че всяка година организира гражданското поклонение пред Докторския паметник и припомня историята. "Миналото не е само в книгите, то е в душите и сърцата ни. Трябва да се помни, ако искаме бъдеще на хора, смели, със самочувствие и самосъзнание“, подчерта вицепрезидентът.

Тя изтъкна, че дейността на БЧК е особено ценна днес, когато в сърцето на Европа бушува брутална война.

"Вие показвате, че в 21 век по-важен от изкуствения е естественият интелект. Със себеотрицателната си дейност, която не познава ден и нощ, лято и зима, вие дърпате особени струни в човешката душа – на доброто и подадената ръка. Дано доброволчеството ви заразява все повече хора“, призова Йотова.