Националният празник на България днес бе тържествено отбелязан и в Плачковци. Честването на 146 години от Освобождението на страната ни събра десетки местни жители и гости на града, които се преклониха пред паметта на хилядите герои, дали живота си за свободата на Отечеството ни, съобщиха от общината.

Празничната програма започна с ритуал по издигане на националното знаме от кмета на Кметство Плачковци, който в своето слово подчерта значимостта на днешната дата, която отново връща България на картата на Европа. Събитието бе уважено още от ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна, които също отправиха своята признателност към загиналите за свободата на България.

"Неслучайно сме пред "Стената на храбростта" и имената на героите, които дадоха живота си! Ето, че идните поколения помнят и отдават своята почит!" сподели в своето слово Денчо Минев - Кмет на Община Трявна и подчерта, че днес България има своя свободен избор, благодарение на безстрашието и вярата на героите за "чиста и свята Република".

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметния мемориал, след което тържественото отбелязване по случай 3-ти март продължи с празнична програма, участие в която взеха възпитаници на ОУ "Васил Левски" – гр. Плачковци и танцовия ансамбъл към НЧ "Пробуда-1924" гр. Плачковци.

Паметта на загиналите герои бе почетена още с почетен салют, произведен от представители на Регионален клуб "Капитан дядо Никола" към Национално дружество "Традиция", Традиция Трявна.