"Сан Стефанският мирен договор сбъдна мечтата на всички българи да живеят в една свободна държава. Миналото ни е много повече от фактите, записани в учебниците по история. То е изковано със саможертвата на дедите ни и с братския порив на руския народ, който доказа и показа на целия свят, че българите не сме сами. 3 март е празник на мира в България, скъпо платен с човешки жертви и дълбоко ценен от нас, въпреки опитите да бъдем разделени на тази паметна и свещена дата". Това каза днес кметът на Ямбол Валентин Ревански по време на тържествената церемония по повод 146 години от Освобождението на България, съобщиха от общината.

С тържествено издигане на българския трибагреник пред сградата на Oбщината, шествие и исторически поход в Ямбол беше отбелязан националния празник 3 март. В празничното честване се включиха представители на местната власт, на държавни институции, представителни части от Гарнизон Ямбол, клуб "Традиция", граждани. Енорийските свещеници отец Стоян и отец Жельо отслужиха благодарствен молебен.

Пред Паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение, до Военния клуб беше отслужена и заупокойна молитва. Бяха поднесени венци и цветя в знак на почит към загиналите за свободата на България.

Историческият поход "По стъпките на Освобождението" започна от паметника на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме – първообраз на националния ни трикольор, премина през Средновековната крепост "Дъбилин", през Брънековата къща и паметната плоча на Стелияна Параскевова, за да стигне до връх Боровец, където отново се развява трибагреника върху 55-метровия пилон.

За четвърта поредна година по повод националния ни празник фасадата на Културно-информационен център "Безистен" грее в бяло, зелено и червено. В цветовете на националния трибагреник е осветен и мостът към Градския парк до Минералната баня, както и други любими места в града.

Трети март беше Ден на отворени врати в Културно-информационен център "Безистен" и Музея на бойната слава в Ямбол, който е единственият общински военен музей в страната.