В Пампорово ще се проведе Голямо ски спускане с народни носии и знамена, в чест на 3-ти март, предаде репортер на "Фокус“. Очаква се в атрактивното отбелязване на Националния празник да се включат стотици българи, а хиляди са в курорта, за да гледат спускането. "Преди 7 години поставихме началото на една пъстра и сплотяваща традиция за честване на 3-ти март, която по самобитен начин съчетава любовта ни към планината, преклонението ни към освободителното дело на нашите предци и красотата на етнографското наследство на различните фолклорни области на България. Голямото ски спускане в народни носии е събитие, което създадохме заедно и заедно превърнахме в дългоочакван празник на единство, радост и сплотяваща емоция“, посочват организаторите.

От 10:30 часа до 11:30 часа на 3-ти март всички лифтове до кулата "Снежанка“ ще извозват участниците в шествието безплатно. За да се избегнат опашки на лифт "Студенец“, се препоръчва на желаещите да участват да използват и другите съоръжения – лифтове "Стойките“ и "Малина“.

До 11:20 ч. участниците в Спускането се събират на връх Снежанка за снимки и песни, да се запознаят и да разпънат голямото знаме. Ще има специално подготвена зона за старт на шествието, а ски патрула ще се грижи за подреждането и безопасността на участниците.

Точно в 11:30 ч. започва спускането надолу по зелената писта номер 6 до плаца на "Студенец". Идеята на организаторите е участниците в Спускането да се носят бавно и славно като родопска песен, като следват указанията на ски патрула. Гайдите, песните и радостните възгласи са неизменни спътници по време на спускането.

До 12:00 ч. шествието акостира на плаца "Студенец“, където точно в 12:00 с почит ще бъде изслушан българския химн. Традиционно, ще се извият големи хора, за да се покаже силата на сплотената общност.

За да държи висок празничния дух в зона "Студенец“, тази година от "Пампорово“ АД са подготвили богата музикална програма – Военният духов оркестър ще се грижи за настроението преди шественото спускане, а след него певицата Татяна ще изпълнява любими народни песни.

"Във време на изпитания, изкушения и опити за разделение, нека отново докажем, че това, което ни свързва е по-силно и ще пребъде! Очаквам Ви с нетърпение! Не забравяйте носиите и усмивките!“, призовават организаторите на събитието.

Събитието се организира от сдружение "Голямото ски спускане със знамена и носии - 3 март", в партньорство с Пампорово АД.