Върховният касационен съд е изменил мярката за неотклонение "задържане под стража“ в "домашен арест“ на експолицая Венцислав Караджов от Пловдив, потвърди за "Фокус" неговият адвокат Зоя Тошкова. 

На 20 юни миналата година Апелативен съд – Пловдив потвърди със свое решение доживотната присъда на Караджов, постановена от Пловдивския окръжен съд. Той е признат за виновен за това, че на 15.05.2016 г. в град Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си и баща си, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел.

Апелативният съд измени присъдата в частта й относно приложението на чл. 59, ал. 2 вр. ал. 1 НК като приспада от наложеното на подсъдимия Венцислав Караджов наказание доживотен затвор времето, през което същият е бил задържан на 17.05.2016 г. за срок от 24 часа по Закона за МВР и от 04.06.2016 г. – с мярка за неотклонение "задържане под стража“, до влизане на присъдата в сила.

Делото се разгледа за втори път от Пловдивския апелативен съд след като по жалба на подсъдимия Венцислав Караджов и неговите защитници Върховният касационен съд отмени изцяло решението на Пловдивския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Решението на Апелативния съд тогава не бе окончателно. То подлежеше на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.