Важно гласуване предстои да се случи в Благоевград този петък, когато ще се проведе редовното заседание на Общинския съвет. Утре местните парламентаристи ще трябва да дадат своя вот за един от тримата кандидати - Даниела Ангелова, Злата Ризова и Атанаска Ковачева, които се борят за поста на обществен посредник в Община Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

На пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков обясни, че гласуването ще бъде тайно, като за избран ще се счита онзи от кандидатите, който получи подкрепата на 28 общински съветника.

При провал на гласуването и не избирането на омбудсман, според правилника, Общински съвет ще има 2 месеца да организира наново процедурата, в която като кандидати ще могат да се включат като трите гореизброени дами, така и други хора, които искат да заемат длъжността на обществен посредник.

Мандатът на новоизбрания омбудсман ще бъде за срок до 2027 година, когато в страната ще има нови местни избори и съответно нов Общински съвет.

"Имал съм възможността пряко да участва в избора на всички обществени посредници, които са били на територията на Община Благоевград. С оглед на това мога да кажа, че за първи път Общински съвет прави такъв публичен и изцяло прозрачен конкурс. Изработен бе нов правилник, а временната комисия по номинациите проведе всички стъпки, включително и публично обществено събеседване с тримата кандидати“, каза още той.

Председателят на местния парламент Радослав Тасков бе попитан каква според него е причината в последните години Благоевград да не може да си избере обществен посредник.

По темата той заяви, че една от причините е свързана с това, че институцията – обществен посредник задължава много. "От една страна изглежда, че общественият посредник няма много правомощия, но всъщност не е така. Поста на омбудсман е изключително важен и ние виждаме това дори на национално ниво. Втората причина за трудния избор е свързана със закона и изискването – кандидатът да получи 2/3 подкрепа при тайно гласуване, което в нашия случай означава за него да гласуват 28 общински съветника“, добави той.