Повече от година след неуспешния опит за избор на обществен посредник в Община Благоевград предстои стартиране на нова процедура, предаде репортер на "Фокус“.

На утрешното редовно заседание на Общински съвет – Благоевград местните парламентаристи ще гласуват предложение, относно приемане на Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Благоевград, съобщи на пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков.

Той обясни и каква е цялата процедура, свързана с избора на омбудсман на Благоевград.

"След приемане на правилника ще трябва да изберем комисия, която на първото си заседание ще трябва да подготви критерии за избора. След това ще пуснем обявление и ще дадем срок на евентуалните кандидати, които съгласно изискванията, ще могат да входират своите документи в Общински съвет – Благоевград. Следващият етап е комисията да направи подбор на документите, а след това и събеседване с кандидатите. Финалната фаза е комисията да направи предложение до Общински съвет с одобрените кандидатури, които ще бъдат подложени на гласуване. За избран ще се счита онзи кандидат, който успее да събере при тайно гласуване 28 гласа в своя подкрепа. Оптимистичният срок за избор на нов обществен посредник е месец март тази година“, допълни председателят Тасков.

Председателят на Общински съвет изрази мнение, че процедурата не трябва да се бави, тъй като мандатът на омбудсмана е същия като на местния парламент.

По време на пресконференцията бе коментирана и темата за избора на управители на общинските дружества. Тасков каза, че има наредба, но трябва да се изготвят правила. Комисията, ангажирана с това трябва да се попълни наново, след което има още два документа, които трябва да се попълнят. По думите му процедурата би могла да започне през месец март, ако през месец февруари бъдат приети правилата.

В тази връзка той съобщи, че най-вероятно през следващия месец Общински съвет ще заседава два пъти. Извънредно заседание се очертава да се проведе на 16 февруари, като тогава ще трябва да се гласува Бюджет 2024 година на Община Благоевград. В края на месеца пък ще има и редовно заседание, на което ще се гледат други предложения.

По отношение утрешното заседание стана ясно, че 44 точки са включени в предварителния дневен ред.

Заседанието ще започне с отчет за дейността на Общински съвет - Благоевград за периода 01.07.2023 година до 31.12.2023 година. В рамките на заседанието ще бъде гласувана и стратегия за управление на общинската собственост на Община Благоевград за периода 2023-2027 година.

Друго предложение, което ще гледат местните парламентаристи касае предложение от кмета на Община Благоевград, относно възлагане на правомощия на управителите на общинските еднолични търговски дружества за избор на регистрирани независими одитори и сключване на договори за извършване на независим финансов одит и заверка на годишните финансови отчети за 2023 година.