54 точки са включени в предварителния дневен ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет – Благоевград, насрочено за 23 февруари от 09.30 часа, съобщи на пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков, предаде репортер на "Фокус“. Днес на обяд приключва крайният срок за входирането на извънредни предложения, уточни той и добави, че не е изключено да има такива.

Първите две точки, включени в дневния ред са особено важни, коментира Тасков. Първата от тях не се гласува от общинските съветници, но тя представлява представяне на програмата на кмета Методи Байкушев за управление за срока на мандата.

Втората точка пък е свързана с гласуване на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Благоевград. Председателят Радослав Тасков припомни, че на последното редовно заседание на местния парламент е имало доста предложения за промени в правилника, които са били входирани в зала, въпреки че 30 дни той е седял на страницата на Общински съвет и Община Благоевград.

"Прецени се, че е добре тези предложения отново да се обсъдят в комисии. Предложенията бяха много и беше трудно Общински съвет да прецени на заседанието, кои са резонни и кои не. След връщане на преписките, резолирах предложенията и уведомихме всички групи, че могат да направят предложения, като 3 от групите се възползваха от това. Комисията за изработването на правилника се събра на заседание, прегледа всички предложения и прие тези, които ще помогнат той да стане един по-добър документ“, каза още Радослав Тасков.

Той изрази надежда, че на утрешното заседание правилникът ще бъде приет, което ще позволи да се започне и процедурата за поддаване на документи от кандидатите. По думите му ако всичко върви нормално, то на сесията през март месец ще може да се стигне и до гласуване за избор на омбудсман.

Радослав Тасков припомни, че процедурата за избора на обществен посредник е много сериозна, като в последните няколко години има няколко неуспешно проведени. "Имам уверение от кмета Методи Байкушев и от финансите в Община Благоевград, че ако успеем да изберем омбудсман, в бюджета ще бъдат подсигурени средства за издръжка“, поясни той в отговор на въпрос, свързан с това ще в приетия Бюджет 2024 година няма заложени средства за издръжка на обществен посредник.