В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, днес в Смолян бяха връчени награди от Съюза на българските музикални и танцови дейци на изявени и заслужили артисти от ансамбъл "Родопа“, предаде репортер на "Фокус“. На церемонията, която се състоя във фоайето на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“, присъстваха Николай Мелемов – кмет на Община Смолян и Захари Сираков – областен управител на Област Смолян.

Милана Сивкова – вр. и. д. председател на синдикалната организация при фолклорен ансамбъл "Родопа“ поздрави от името на Съюза на българските музикални и танцови дейци присъстващите. Тя посочи, че Съюзът награждава с признателност за всеотдаен и неуморен труд за своя принос за българската духовност и родолюбие петимата изявени членове на ансамбъла. "Продължавайте със здраве, усмивка, сили и творческо вдъхновение да палите искрата от завещаната от предците ни любов към просветност и култура. Бъдете пазители на българщината!“, допълни още Сивкова

Сребърна лира за високи постижения в областта на музикално танцовото изкуство получи Владимир Палаузов – артист-танцьор в Ансамбъл "Родопа“.

Отново сребърна лира за високи художествено-творчески постижения и 20 години творческа дейност бе връчена и на Пламена Седянкова – диригент, солист и хорист на народен хор в ансамбъл "Родопа“.  

Със златна лира за високи художествени-творчески постижения и по случай 60-годишният му юбилей получи Севдалин Кацаров – солист и музикант в народен оркестър към ансамбъла.

Златна лира бе връчена и на Стефка Барбудова – солист-танцьор в ансамбъла. Тя заяви, че е безкрайно благодарна за това признание. "Благодарна съм на съдбата, че съм попаднала точно в ансамбъл "Родопа“. Вече четвърт век раздавам душата си за народното творчество с вас и продължавам да усещам тази тръпка и удовлетвореност, когато съм с вас в залата, когато съм с вас на сцената и да я раздавам и да я усеща публиката. Споделям тази награда заедно с всички вас, защото ние сме едно цяло“, каза развълнувано Барбудова.

Златна лира за високи постижения и по повод 50-годишния му юбилей получи Ивайло Христов - диригент, солист и музикант в Духовия оркестър към ФА Родопа.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов заяви, че въпреки че наградите са само за част от ансамбъла, заслугата и признанието са за всички. "Ние се гордеем с вас. Продължавайте, популяризирайте нашия фолклор, защото Родопите са уникална планина, а и вие сте уникални!“, каза кметът на Смолян.

На финал, присъстващите на церемонията бяха поздравени от изпълнение на ансамбъла, а накрая всички се хванаха на кръшно хоро.