Над 400 гайдари ще се участват в петото издание на Националния събор на гайдата "Апостол Кисьов“ в смолянското село Стойките, който ще се проведе 29 и 30 юни 2024 г. Това каза за "Фокус“ Мария Кисьова – организатор на мащабното събитие и председател на Народно читалище "Пробуда – 1903“ - Стойките. Акцент в проявата е 100-годишнината от рождението на фолклориста Апостол Кисьов.

По думите на Кисьова, във всяко следващо издание на Събора нараства броят на участниците-гайдари и гостите. "До момента стотици инструменталисти са подали заявка за участие в Петия национален събор на гайдата. Сред тях са оркестрите "101 каба гайди“ и Детски гайдарски състав "Апостол Кисьов“ от Смолян, Сборен гайдарски състав "Дельо хайдутин“ от Златоград, Мадан, Рудозем, Гайдарски състав "Еподай“ - Пловдив, гайдарски състави от читалищата в Девин, Чепеларе, Солища, "Николай Хайтов“ - София, "Страхил войвода“ - с. Варвара, Гайдарски оркестър от НУФИ "Филип Кутев“- гр. Котел, гайдарски оркестър от НЧ "Христо Ботев“- гр. Калофер, НЧ "Челопеч“- гр., Копривщица, "Дунавски гайди“- гр. Русе. Ще имаме и гости от Стокхолм, Швеция и това са дует "Равногор“. Очакваме и много много камерни и индивидуални изпълнители“, поясни Кисьова. За участие в националния събор са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

Богата е програмата на двудневния Събор в Стойките. На 29 юни от 11:30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметник на Апостол Кисьов. След това ще започне и традиционното Гайдарско дефиле на стотиците гайдари до местността "Потока“. Там от 12:00 часа на сцената ще бъде и официалното откриване на събора с участието на     Ансамбъл "Борика“ при НЧ “Пробуда-1903“, с. Стойките и сборен гайдарски състав. В 12:30 часа  започват изявите на участниците в Събора. А през това време ще се проведе и школата за гайдаджии-мераклии

От 19:00 часа ще започне Концерт "20 години "101 каба гайди“, с Костадин Илчев и Никола Марковски. От 20:00 часа ще бъде премиерата документалния филм "100 години от рождението на Апостол Кисьов – Апостолът на Родопа планина“.

Съборът продължава и в неделя, 30 юни от 10:00 часа отново с изяви на участниците и Школа за гайдаджии-мераклии. Предвидена е и Гайдарска закачка на тема " Българска сватба“. Накрая съборът ще бъде закрит от сборен гайдарски състав. Организационният комитет на събитието е подготвил грамоти и дипломи за всеки участник на сцената и за всеки гайдаджия-мераклия, който ще се обучава в школите. Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари е безплатна. За гостите на празника с. Стойките предлага уникалната си природа и места за отдих в тихите семейни хотели и къщи за гости. Осигурено е безплатно ползване на терен за палатков лагер, уточни Кисьова.

Тя припомни, че Националният събор на гайдата "Апостол Кисьов“ е утвърдено културно събитие, което представя гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие. Провежда се ежегодно под патронажа на Министерство на културата на Република България, със съдействието на Община Смолян. Организатор е Народно читалище "Пробуда-1903“ – с. Стойките, с председател Мария Кисьова. Организационният комитет е под почетното председателство на Цветелина Бориславова, собственик на дружество “Пампорово“ АД. Събитието е подкрепено от ГПК "Борика“ – с. Стойките.

Съборът носи името на Апостол Кисьов, роден в Стойките. Упоритата му работа за съхраняване и популяризиране на родопския фолклор е апостолска. На него се дължи възраждането на гайдарската традиция в Родопите. С много труд и творческото себеотдаване той създава десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организира оркестър "Сто каба гайди“ с първа концертна изява през 1961 г. на събора "Рожен“. През 1972  г., пак на същото място, дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и многохиляден народен хор. Събитието е уникално, оценено като "чудо“ от журналисти и специалисти-фолклористи. Апостол Кисьов съумява първи да превърне родопската каба гайда от солов инструмент в ансамблов. И ако днес тя се радва на широка популярност, това се дължи на самоотверженото му дело.

Националният събор на гайдата "Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи, каза още Мария Кисьова и допълни, че Организационният комитет има амбицията Национален събор на гайдата "Апостол Кисьов“ да прерасне в международен.