Снощи във фоайето на НЧ “Родопска искра1880“ – гр. Чепеларе бе открита изложба с  конкурсни илюстрации по "Диви разкази" на Николай Хайтов. Изложбата е дело на Фондация "Памет" по повод 105 годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, под патронажа на Министерство на културата на Република България, с подкрепата на Южно централно държавно предприятие - Смолян. Ще може да бъде разгледана в Чепеларе до 19 юни 2024 г., съобщиха от община Чепеларе.  

Уникалните илюстрации разкриват съвременния прочит на незабравимите разкази от възпитаници на Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров“ – София и Националната художествена академия. Ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Акад. Николай Хайтов“ – Варна са изработили дърворезби по разказите, които за съжаление не са експонирани в настоящата изложба.

Синът на акад. Хайтов – арх. Здравец Хайтов – председател на Фондация "Памет“ откри и представи изложбата, под звуците на Хайтовия глас, записан да чете своите разкази. На откриването присъстваха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, представители на просветни и образователни институции, Георги Връбчев - автор на книгата "На майка България“, медии, жители и гости на града.

"Родопите са в центъра на изложбата и затова тя тръгва от тази планина, с което ние продължаваме съвместно мисията, която Хайтов имаше. Идеята е изложбата да е пътуваща, за да може повече хора да се докоснат до Хайтов“, каза Здравец Хайтов.

След Чепеларе тя ще бъде представена в Куклен, Асеновград, родното село  Яврово, Велинград, Девин, Рудозем, Златоград, Варна и Бургас. От 3 до 13 септември ще бъде експонирана в Министерството на културата.

Кулминацията на честванията на годишнината ще е в пловдивския театър на 15 септември – рождената дата на българския писател. Там ще бъде експонирана изложбата от  плакати на филми по сценарии на Хайтов и представени постановките "Когато светът беше шарен“ по разказа "Когато светът си събуваше потурите“ и "Черното пиле“.