Над 1500 деца, ученици и студенти ще участват в празничното шествие за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

Дефилето тръгва в 10:00 часа от площад "Велчова завера“, ще премине по главната улица на старата столица и ще стигне до Общината. Там децата и младежите ще оформят пет блока. В първия ще се наредят представителни групи от Великотърновския университет, НВУ "Васил Левски“, филиала на Медицинския университет "Д-р Параскев Стоянов“ и от Профилираната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий“. Във втория влизат ученици от основните училища, следвани от блокове  на профилираните, средните и професионалните учебни заведения. След тях от Паметника на обесените ще се присъединят над 300 деца от детските градини, водени от възпитаници на неделното църковно училище при църквата "Св. Николай“.

Популярният ученически оркестър "Джуниър Бенд“, мажоретният състав и фанфарният оркестър "И аз свиря там“ при ОУ "Бачо Киро“ ще бъдат също в празничната редица.

Сред участниците в шествието ще са и 38-те отличници на Випуск 2024. Езиковата гимназия изпраща  23-ма зрелостници с отличен успех през 5-годишния курс на обучение, ПМГ – 8, "Аркус“ – 5, а Спортното училище и Професионалната гимназия по туризъм – по един.