Кметът на Велико Търново Даниел Панов обходи най-пострадалите от снощната градушка населени места, предаде кореспондент на "Фокус“. Още снощи в Старопрестолната община бяха сформирани няколко комисии от служители на общинската администрация, които също са на терен и заедно с кметовете по места проверяват къща по къща за щети – покриви, мазилки, градини.

"Още късно снощи въведох в действие общинския план за реакция и защита при бедствия и аварии. Комисиите описват щетите и съставят констативни протоколи, за да могат хората да разполагат с цялата необходима документация и кандидатстват за еднократна държавна помощ. Призивът ми към всички български граждани е, ако имат излишни стари и здрави цигли и керемиди, нека ги дарят в подкрепа на най-нуждаещите се хора – самотноживеещите и без наследници. Водя разговори и с местни строителни фирми, които също да помогнат с материали за най-нуждаещите се“, обясни Панов.

Той добави, че организиране и координиране на дарението може да бъде направено на телефони 062619102 и 0887209451.

Заявка за оглед от комисиите, независимо дали щетите от градушката са в домакинства във Велико Търново или населените места от общината, гражданите могат да подават при дежурния в Общината – на телефони 062/ 619 102 и 0887/ 209 451.

Даниел Панов се срещна и със земеделски производители от региона, както и с директора на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие“. От институцията също са сформирали комисии, които установяват щетите по земеделската продукция, за да може да се подаде документация към Министерство на земеделието за определяне на обезщетения на декар площ.

По разпореждане на кмета специализирана строителна техника вече работи по увредения покрив на СУ "Вела Благоева“ в кв. "Бузлуджа“ във Велико Търново. Демонтират се старите метални платна и се извършва обезопасяване. Продължава почистването на улиците и тротоарите в старопрестолния град, където има купчини от листа, тази вечер предстои измиването им.