Три сигнала за животни в безпомощно състояние са получени в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново през изминалите почивни дни. Специалистите уточняват, че те са били за защитени видове, които не могат да оцелеят сами в природата, без намесата на специалисти, предаде кореспондент на "Фокус“.

Според Закона за биологичното разнообразие, при подобни случаи животните трябва да се насочат за лечение и отглеждане към спасителен център.

"Жител на габровското село Гергини сигнализира за паднало гнездо с три млади екземпляра от вида Бял щъркел. Приците са в добро състояние, но не могат да летят и да набавят сами храната си. Млад екземпляр от вида Европейски таралеж е намерен от жител на търновското село Къпиново. В близост не е установен възрастен екземпляр, който да се грижи за него. Шипоопашата костенурка, която е с пукнатина на корубата, e намерена на пътното платно в землището на село Стефан Стамболово, община Полски Тръмбеш. Тя и останалите защитени видове са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за последващи грижи и лечение. След като пораснат, младите щъркели ще бъдат пуснати на свобода, а таралежът и костенурката ще бъдат изведени в естествено местообитание“, обвснява Милка Асенова, която е експерт в Екоинспекцията.

Повече информация за действията, които гражданите могат да предприемат при намиране на бедстващо животно, т. е. когато животното има видими физически увреждания или се е в условия, застрашаващи живота му, може да бъде намерена в Правилата на Спасителен център – Стара Загора.