Студентската организация на ВМРО в Пловдив отправи предизвикателство към пловдивчани с транспаранти в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември. На възлови места в града от транспарантите изпъква въпросът: " Буквар или тиква?"

Председателят на младите воеводи Васил Ганчев обясни акцията с коментар в страницата на организацията в социалните мрежи: 

"Битката днес е между родното и чуждото. Между това, да купиш на детето си книжка за 1-ви ноември или тиква и костюм за Хелоуин. Живеем във времена, в които на почит са мултикултурализмът и глобалният свят. Това обаче е нож с две остриета, защото губим своята идентичност. Ние нямаме нищо против всеки да празнува, който и да е празник, но преди да почитаме чуждите такива, трябва да познаваме и зачитаме родните празници и традиции, защото те са ни съхранили такива, каквито сме.

Няма нищо лошо в това децата да се радват не Хелоуин, но плашещото е, че не знаят какъв е денят след това. Почитаме чужда традиция и забравяме за българското. Първи ноември е свята дата, на която почитаме всички народни будители, които са отдали целия си живот за каузата България да бъде жива. Именно от такива хора хора се нуждаем в тези тежки времена. От хора, които са готови да се жертват и да работят за това България да бъде жива, а не от хора, дълбаещи тикви. 

Едното не трябва да бъде за сметка на другото, ако е така, то днешната дата е далеч по-важна от всичко останало. Трябва да бъдем запознати, поне с част от делата на народните просветители, благодарение, на които гордо можем да се наречем Българи. За това преди да купите костюм на детето си за Хелоуин, разкажете му за делата на Ботев, Вазов, Левски и стотиците знайни и незнайни български будители. Нека правим така, че България да я има и утре! 

Честит празник!

Честит ден на народните будители!"