За поредна година педагогическият екип, децата и родителите от ДГ "Мирослава" в Пловдив отбелязаха 1 ноември - "Деня на народните будители". Седмицата бе изпълнена с инициативи и проекти: срещи с изтъкнати издатели и автори на детска литература; четене на любими приказки от родители и ученици, бивши възпитаници на детската градина; съвместно изработване на големи книги в групите с илюстрации от произведения на български автори.

Възпитаниците от различните възрастови групи, заедно със своите семейства се включиха активно, пресъздавайки любими приказни и вълшебни герои чрез рисунки, апликации и проекти, подредени в "Голяма книга с истории". Родители съпреживяха емоцията от четенето, карайки герой от приказка да оживее пред децата. Така малчуганите се сдобиха с истинска, жива "златна" рибка, за която обещаха да полагат грижи.

Деца и техните родители се включиха с огромно желание в инициативата "Давам книга – вземам книга", както и в обогатяване на библиотечните кътове на групите с енциклопедии и детска литература. По този начин, заедно учители и родители възпитават уважение и признателност към будителите и тяхното дело.

Възпитаници от ОУ "Екзарх Антим Първи" и ОУ "Кочо Честеменски" изненадаха децата и споделиха как се отнасят към книгите като към съкровища, пълни със знания, които трябва да пазим, обичаме и ценим.

Председателят на Училищното настоятелство на ДГ "Мирослава" – В. Такева, поднесе на децата безценен дар – книги, с които да учат на родния ни език и да откриват чудесата на знанието.

Кулминация на събитията беше традиционният за детската градина празник "Приятели на книгата", в който деца, учители и родители изразиха своята гордост и почит към народните будители, съхранили и предали на поколенията езика, традициите и ценностите ни.