На площад "11 май“ пред ХГ "Св. св. Кирил и Методий“ в 10.00 часа за втора поредна година започна тържественото честване на Деня на народните будители, предаде репортер на "Фокус".

Празникът стартира с молебен, отслужен от свещеници от Пловдивската митрополия начело с Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров поздрави за празника събралите се ученици, учители, граждани и гости на града.  

В речта си той сподели, че това е празник, носещ паметта на славните личности от миналото ни.

Димитров допълни, че в началото на миналия век образованието на децата е било съпътствано от почит към личностите и стремеж към красивото, който е бил неотлъчно подпомаган от църквата. 

Той отличи делото на Паисий Хилендарски, който е дал на поколенията на "История славянобългарска". 

Димитров каза още, че днес ние сме на известна дистанция от миналото, но с нужна и потребност от идеали и каузи. Той припомни част от думите, написани в документа от 1928 година от министъра на просвещението, и сподели, че това са слова, които трябва да бъдат сочени като пример.

В края на речта си той пожела на всички да пазят паметта и духа си живи.

Речта на митрополит Николай след отслужения молебен бе изпълнена с много смисъл и даде за пример топлата връзка между образованието и вярата.

"Днес е празникът на народните будители, който поражда вълнение в нашите души. Празник, който вдъхновява нашето сърце, защото е празник, събудил нашата съвест, възкресил миналото и запазил нашата духовна култура.", каза той.

Митрополитът сподели, че празника ни ограва с вярата, надеждата и любовта и притежава огромна сила, а вековете не могат да обезсилят великите дела, защото те не са подвластни на времето. 

В речта си той каза, че през годините празникът е бил пренебрегван, но въпреки това е бил свят за всички българи. 

Празникът продължи с шествие на ученици, учители и представители на научни и културни институции с от площада пред ХГ "Св. св. Кирил и Методий“ до Военния клуб на площад "Централен“.

Шествието ще премине покрай стълбите на Каменица, където музикален поздрав за празника ще отправи хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева".