Днес светът е по-различен, така че много хора могат да бъдат будители, които да нямат нищо общо със сферата на образование, на култура, на литература, а просто такива, които допринасят за обществото със своята дейност. Аз познавам много такива хора, които не са известни, но всъщност са будители точно с дейността, която правят. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" писателят и университетски преподавател Георги Бърдаров по повод Деня на народните будители.

"Всеки един човек, който си гледа съвестно работата и допринася за обществото днес е будител. Хубаво да се дава сцена на тези хора, тъй като те трябва да бъдат като модел за младите. Аз говоря много с моите студенти, които смятат, че има дефицит точно на такива смислени модели, които трябва да разследват, а те имат огромна потребност от това нещо. Доста изтъркано и невярно клише е, че младите не се интересуват от нищо, че нямат желание за развитие. Точно обратното е – нямат точно тия модели за подражание, които да са смислени за тях. Сега друг е въпросът, че голяма част от тези съвременни будители, самите те не желаят да афишират и да придобиват публичност. Те го правят, защото това е тяхното вътрешно убеждение", обърна внимание Бърдаров.

По думите му будителят като всеки един интелектуалец и човек на словото и творчеството, трябва да бъде коректив на всяка една власт: "Независимо за къде по света става въпрос и кой е на власт съответно. Така че това за мен е пряката релация будител-власт, макар и в такъв контекст".