За мен е чест да организираме отново празнична проява по повод на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Просветните дейци в район "Източен“ заслужават особено внимание, защото полагат огромни усилия за децата и учениците, включително и в зоните на етническите квартали, където има деца с два родни езика. Днес ще наградим директори, учители и за първи път обществени възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви, чиято просветна и възпитателно-корекционна работа е много важна“ - заяви кметът Емил Русинов и пред погледите на множеството гости награди заслужили просветни деятели.

С почетен знак на района беше отличена: Евгения Попиванова – директор на Детска градина “Щастливо детство“ за цялостен принос към развитието на детското заведение и успехи в образователната, възпитателната и проектна дейност. С плакети и грамоти бяха наградени - Екатерина Делинова- директор на ОбУ "Пенчо Славейков“, Лазар Атмаджов - учител по философия в ПГТСТ “Гоце Делчев“, Катюша Ангелова - старши учител по БЕЛ в ОбУ "Пенчо Славейков“, Мария Никовска – секретар на МКБППМН (Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните) и за огромен принос към организирането на работата в комисията. След последния мониторинг от централата в София, МКБППМН в район "Източен“ е избрана като една от петте комисии в България, която ще консултира проект за съставяяне на материали по тема “Домашно насилие над деца“.

С плакети бяха отличени и служители от районната администрация, имащи заслуги за развитието на образователната дейност и материална обезпеченост в учебните заведения:

Стефка Чолакова - директор на дирекция "Бюджет, финансово-счетоводни и стопански дейности“ за участие в редица образователни проекти по оперативни програми, арх. Соня Андонова - за изключителен принос по отношение изготвяне на документация за участие в национални програми на МОН за развитие на образователната база и Маргарита Ангелова - оперативен счетоводител в образованието със значитилен принос към учебните институции.

Гости на тържеството бяха Атанас Узунов - председател на ОбС Пловдив, Борислав Стаматов - обществен посредник на Пловдив, гл. инсп. Николай Кирков - началник на 6-тж РПУ, общински съветници, районни кметове, директори на общински предприятия, експерти от РУО, Донка Щилянова - началник на отдел "Образование“, Озден Мурадова - директор на ОДК Пловдив, представители на Дирекция "Социално подпомагане“ и други.

Получен беше поздравителен адрес от Янка Такева – председател на СБУ, както и от проф. Тереза Тренчева - зам. ректор на УНИБИТ София и други.