Работна група, начело с ресорния заместник-кмет по екология Иван Стоянов, е започнала да обсъжда вариантите за приложение в Пловдив на новата "Наредба за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси". 

Наредбата е гласувана от Министерски съвет, въпреки многото жалби и отрицателни становища от различни институции, включително и от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Очаква се следващия вторник да бъде обнародвана в Държавен вестник. Съгласно документа, плащането от граждани и фирми ще е според количеството изхвърлени отпадъци, а не на база данъчна оценка на имота, както е сега. Така от 1 януари 2025 г. в България влиза в сила европейското правило "Замърсителят плаща повече". 

Общините са под пара и обмислят как да приложат наредбата на местно ниво. "След обнародването на наредбата комисията ще се събере отново. Целта ни е да изберем най-щадящия начин на изчисляване на таксата. След това предложенията ще се подложат на обществено обсъждане и до септември избраният вариант трябва да се гласува в Общинския съвет" - коментира за Plovdiv24.bg Иван Стоянов

В работната група участват шефовете на общинските дирекции по екология и местни данъци и такси, на комуналните фирми, ГРАО и общинска собственост. Според наредбата, в Пловдив може да се приложат три начина за изчисляване на количеството отпадък - чували, индивидуални съдове или начисляване на такса на брой членове на семейство.

"Възникват няколко въпроса, на които трябва да намерим адекватен отговор. Единият от тях е, че в големите комплекси има нерегистрирани ползватели. Това означава Етажната собственост и домоуправителите и служба ГРАО трябва да  проверят и подадат целия брой ползватели" - каза заместник-кметът.

В "Коматево", "Прослав", "Остромила", "Беломорски" и Стария град няма проблем да се раздадат индивидуални чували. В кварталите още от 2017 г. функционира системата за жълти чували и е успешна, коментира Стоянов. В големите комплекси е възможно да се сложат съдове, които ще се теглят преди изпразването им, а количеството боклук ще се разделя на броя ползватели. Плащането пък ще е срещу издадена фактура. 

Парите от такса смет са определени за дейностите, свързани с управление на отпадъците. Така дори да не искат да вдигат данъци и такси, общините трябва да осигурят пари за почистването. Предварителните изчисления показват драстично вдигане на такса смет догодина. Преобладаващата част от домакинствата в Пловдив живеят в жилища с площ 50-80 кв.м. и плащат около 100-130 лева заедно с данък сгради. В план-сметката на общината сумата за чистота през 2024 г. е 53 милиона лева, като по-голяма част е от ТБО. Ако се приеме, че жителите на община Пловдив са 380 000, тогава на всеки се падат 132 лв., а на 4-членно семейство - 528 лв. годишно.

Прилагането на методиката и начина на събиране на отпадъци е свързано с много разходи. Един от вариантите за спестяване на такси за граждани и фирми е да се  възползват от предимствата на разделно събиране на отпадък. Вицекметът смята, че прилагането на разделяне на сметта може да започне именно от големите комплекси.