Бюджетът на Пловдив "набъбна" с още няколко милиона, след като групите на политическите сили направиха допълнителни предложения. Общото впечатление е, че всички се постараха да представят идеи в положителна посока за развитието на града, предава Plovdiv24.bg.

Съветниците предлагат да се предвидят средства за изграждане на нови велоалеи и свързаност между тях, ремонт и проектиране на спортни и детски площадки, изграждане на поливни системи, озеленяване и нови паркове, проектиране на детски градини, създаване на фонд за възстановянане на сгради паметници на културата, фотоволтаични системи на обществени сгради, ремонт и рехабилитация на улици, разкриване на кабинети за неотложна помощ и др. 

Обсъждането на проекта за бюджет на Пловдив започна с презентация от заместник-кмета по финанси Женя Петкова. Разчетите на администрацията показват, че градът ще разполага с 683 918 800 лв., от които 383 772 473 лв. за  делегирани от държавата дейности, а местните приходи са в размер на 300 146 327 лв.

Залагат се 24 000 000 по-малко местни приходи, на база анализ на приходосъбирането към 31.12.2023 г., което е 212 млн. лв., заяви Петкова. Намерението на администрацията е да се оптимизира приходосъбирането, за което факт са събраните с 1 милион повече приходи за януари 2024 г.

Разходната част, която е равна на приходната, се предвижда дофинансиране с 21 милион лева на държавно делегираните дейности.

Според разчетите, 41% от средствата отиват за образование, 22% - за благоустройство, комунално стопанство и опазване на околна среда. 

По предложение на председателстващата заседанието на Общинския съвет Савина Петкова в момента тече почивка от 30 минути. През това време кметът Костадин Димитров и екипът му трябва да преценят дали ще приемат някои от предложенията. Тези, които не се приемат от администрацията, ще бъдат подложени на гласуване.