Заплатите на общинските съветници в Пловдив може да бъдат ревизирани, ако в понеделник областният управител Илия Зюмбилев и екипът му решат, че са незаконосъобразни.

На последната сесия на пловдивския общински съвет бяха одобрени новите възнаграждения на кмета, общинските служители и съветниците

С това решение бяха увеличени заплатите на кмета, на председателя на ОбС и на самите общински съветници. Така градоначалникът ще получава 5500 лв. Възнаграждението на председателя е 80% от кметското, т.е. 4400 лв. 

С гласуването беше променен  начинът на формиране на месечното възнаграждение на съветниците - до 70% от заплатата на председателя, като разпределението е следното: по 27% на сесия или 1000 лева на сесия при две заседания в месеца, както и 4% за участие в комисия или по 132 лв. за едно участие при четири заседания на месец и максимално 528 лв. месечно.

На всеки от съветниците се полагат и до 527 лв. на месец "представителни разходи" за гориво, наеми на офиси, канцеларски материали и др. Това означава, че заплатата на един съветник става около 3000 лева на месец. 

"Увеличението е незаконно, тъй като първо трябваше да приемат новия правилник, а след това да решават за заплатите. Освен това високите възнаграждения на съветниците не съответстват на работата и ангажиментите им в съвета", каза за Plovdiv24.bg Илия Зюмбилев. За заплатите на кмета и председателят областният управител нямал обструкции.

По закон областният управител проверява законосъобразността на решенията на общинските съвети и ги връща, ако са незаконосъобразни.