Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще получава заплата в размер на 5500 лева месечно. Досега възнаграждението на градоначалника беше 3350 лева и беше най-ниското в цяла България за поста. Заплатите на районните кметове се увеличават до 3200 лева. Новите заплати бяха гласувани от Общинския съвет вчера, предава Plovdiv24.bg.

Определянето на размера на възнагражденията беше гласувано при приемането на структурата на Община Пловдив. С друго решение съветниците приеха какви заплати ще получават и самите те. 

Председателят на Общинския съвет Атанас Узунов ще получава 80% от заплатата на кмета, което е 4400 лева месечно. Възнаграждението на председателя се отразява пряко и върху заплащането на останалите съветници. Те ще взимат до 70% от заплатата на председателя, като разпределението е следното: по 27% на сесия или 1000 лева на сесия при две заседания в месеца, както и 4% за участие в комисия или по 132 лв. за едно участие при четири заседания на месец и максимално 528 лв. месечно. На всеки от съветниците се полагат до 527 лв. на месец "представителни разходи" за гориво, наеми на офиси, канцеларски материали и др. Това означава, че заплатата на един съветник става около 3000 лева на месец. 

Досега заплащането за работата на съветниците беше 15% от заплатата на председателя и 2% за участие в комисии. Отделно получаваха още по 1000 лева за представителни разходи, възстановявани след представяне на фактури. 

Във всички структурни звена на Община Пловдив заплатите се вдигат между 10 и 15% със задна дата от 1 януари 2024 г.