С гласа 31 "за" 19 "против" общинските съветници приеха бюджета на Пловдив за 2024 година. Това стана възможно след няколкочасови дебати и увеличаване на времето на сесията, в които различните партии направиха своите предложения, някои от които кметът прие, а други отхвърли и трябваше да се гласуват, информира "Фокус".

Така през 2024 година Пловдив ще разполага с 684 милиона лева, разпределени по различни пера.

"Бюджетът на Пловдив създава и поддържа публичните услуги, подобрява качеството на живот за гражданите. Тези предложения имат своята логика, не можем да приемем всички, но вВ уверявам, че предложенията Ви ще бъдат чути и ще се търсят варианти за реализиране на повечето от тях, било то и с европейско финансиране." С тези думи кметът Костадин Димитров се обърна към общинските съветници и допълни: Тежко бе финансово състояние на Общината по това, което заварихме. Стремим се към плавен преход от единия мандат към другия, желаем да довършим започнатото. Разпределили сме средствата между отделните райони и ще разполагаме със 100 млн. лв. от държавата. Бюджет 2024 е необходимо да бъде приет.

След гласуването му кметът отбеляза, че разговорите с общинските съветници са довели до добрите резултати. Благодаря на всички общински съветници, надявам се след 6 месеца да имаме актуализация на бюджета. 

"Ние чухме всички гласове в рамките на 15 дни от всички общински съветници. Бюджетът има няколко вида водене на политика - времето преди нас, като трябва да се съгласим с реализиране на поетите вече ангажименти - "Модър-Царевец", Дунав, Брезовско шосе, басейна "Младост", за които имаме отговорността и диалога да ги довършим. В момента сме занижили приходите с 20 и няколко милиона лева.

Преди гласуването на финансивата рамка на Пловдив от името на "Браво, Пловдив" Борислав Инчев заяви, че внесеният проект не отразява част от предложенията на групата и предложи на кмета приемането на определени предложения:

- 100 000 лв. за проектиране на свързаност на велоалеите, но то не се прие от мнозинството от съветниците.

- 100 000 лв. за създаване на фонд за архитектурни заснемания и извършване на конструктивни изследвания на сгради паметници на културата, което също не се прие, тъй като по думите на заместник-кмета Пламен Панов за обследване бюджетната рамка е ограничена, а общинският институт "Старинен Пловдив" извършва такава дейност

- 105 000 лв. за текущи ремонти на 3 спортни площадки, за което кметът предложи сумата да се намали на 30 000 лева.

- 300 000 лв за изграждане на поливна система за Младежки хълм и поддръжка на хълма, но в капиталовата програма се оказа, че са заложени по бюджетната сметка на район "Централен" 10 000 лева за поливна система в ниската част на хълма.

Кметът Костадин Димитров прие предложението 200 000 лв. да бъдат предоставени на Екобус ЕООД, както и 30 000 лв. за ОП ОКТ за нов UPS  за осигуряване на непрекъснат режим на работа.

Георги Титюков от "Съединени за Пловдив" направи изказване от името на групата с общо 19 предложения, от които кметът прие само 150 000 лв. етап 2 за спорния комплекс в двора на езиковите гимназии и проект и изграждане такъв в "Северен".

След като останалите предложенията на "Съединени за Пловдив" не се приеха Славчо Атанасов заяви: Чест прави на г-н кмета, че след 7 години в Пловдив най-после ще има гробище за домашни любимци. Всичко останало беше посечено, включително и тренировките на нашите деца. Ток и вода са на едно – таваните текат, има открити жици, дано не съм лош пророк и да стане токов удар. Освен това клубовете плащат промишлен ток, а условията са ужасяващи, а ние не гласувахме средства за ремонт на тези помещения. Крайно съм неудовлетворен от това, което се получи от нашите предложения.

По отношение на предложенията на групата на ПП/ДБ, то те не бяха приети от вносителя, като не събраха и необходимия брой гласове от съветниците.

Все пак кметът прие да бъдат осигурени 250 000 лева за текущ ремонт на ул. "Славееви гори" , както и изграждане на две фитнес площадки.

По отношение на предложенията на общинския съветник Али Байрям за ремонти на улици в районите "Източен" и "Северен", то средствата ще бъдат предоставени към бюджетите на двата района.

Кметът Костадин Димитров не прие идеите на "Възраждане", които бяха подложени на гласуване, като не събраха и необходимия брой гласове "За".

По отношение на предложенията на БСП - Пловдив , то и техните предложения не събраха одобрението на общинските съветници, за да бъдат вкарани в бюджета.

Не се прие и предложението на Веселина Александрова за 50 000 лева за пешеходен подлез на ул. "Елин Пелин" до пасарелката, заради скорошен проект за обновяване на жп линиите и високи подпочвени води.

Множеството направени предложения изключително много изнерви общинските съветници, които трябваше да гласуват едно по едно тези, които кметът не одобри. Това доведе до още по-продължителна и тягостна процедурата по приемането на бюджета, но все пак съветниците устояха.