За втора поредна година Община Девин стартира поредицата от прояви, които имат за цел да представят традициите, ястията и местният фолклор на различните населени места.

Началото ще бъде дадено тази събота, 25 май от 18:00 часа с "Вечер на с. Гьоврен" на  сцената на площад "Игор Юруков". Самодейци от НЧ "Светлина-1949“ и жители от с. Гьоврен ще представят най-интересните си обичаи, песни, танци и традиционни ястия, съобщи за "Фокус“ Шенгюл Шаид – секретар в читалището в село Гьоврен.

Тя обясни, че ще представят обичаите на Гергьовден, като празникът в селото е известен като Хадерлез. "Ще вадим китки и ще покажем как от вълната се прави вълнена прежда и се плете. Ще покажем и какви са традиционните ястия в село Гьоврен. Когато се роди бебе и като отиваме на гости, правим гьовренски булгур, както и качамак от царевично брашно. Пазламата също е характерно за Гьоврен ястие, което прилича на мекица, но се прави на тикла“, поясни Шаид. Тя допълни, че ще има песни, танци, хора и седянка. В тях ще участват самодейните състави от читалището в селото – те са мъжка и женска певчески групи, както и деца, които се учат да свирят на гайда.

По думите на Шаид, читалището в село Гьоврен е едно от най-активните читалища в община Девин. Около 1100 са жителите на населеното място и то е голямо село за Родопите. Има училище, детска градина, както и цехове, в които хората работят и затова и хората не напускат селото.

През следващите седмици предстои изявата и на другите населени места от община Девин, които ще се провеждат през летните месеци.

Първото издание на инициативата предизвика голям интерес от страна на гостите и жителите на общината.