С издигане на националния флаг под съпровода на химна на Република България започна тържествената церемония по случай 24 май в Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети“, съобщиха от Областаната администрация.

На събитието присъства и областният управител Драгомир Драганов. "24 май не е просто поредният празник, а е символ на достойнството и духовността на българския народ. Тази дата ни прави горди, но ни и задължава да ценим и пазим своя език и култура. Затова бъдете напредничави в убежденията си и винаги се стремете да отстоявате своите идеи и виждания“, каза в обръщението си към възпитаниците на училището Драганов.

Той благодари на директора на гимназията Мариана Гъркова за доброто партньорство в сферата на професионалното образование и пожела на нея и екипа да работят заедно за утвърждаването на училището като едно от водещите учебни заведени в региона. Той увери преподавателите, че сред първостепенните приоритети пред него и екипа му ще продължи да бъде подкрепата към образователната система, тъй като тя е гаранция за развитието на страната ни.

По традиция кулминацията в празничната програма беше обявяването на учител на годината. За учебната 2023/2024 г. за учител на годината беше избрана Борислава Николова, която е преподавател по физическо възпитание и спорт. Припомняме, че учениците от гимназията редовно завоюват призови места както в спортни състезания, така и в редица олимпиади и конкурси. Директорът Мариана Гъркова присъди и още две грамоти. Едната отиде при Театрално студио "Метафора“ с ръководител Росица Николова, а другата беше за Вокалната група с ръководител Ирена Георгиева.

В приветствието си Гъркова сподели, че словото само по себе си е цивилизация и благословия. "Чрез силата му в мътните зори на Възраждането народът е призован да се събуди и да прогледне за съдбините си. Паисий, Софроний, Раковски, Ботев са прозрели, че без силен глас, без слово няма народна свяст“, каза тя и призова да се отдаде почит и уважение към учителите, към тези, които ден след ден изграждат духовната крепост на знанието. "Да разтворим книгите, които са път към спасението и да не подценяваме кирилицата, не трябва да омаловажаваме нейната роля, защото тя носи уникалния отпечатък на културата ни“, сподели още тя.

Припомняме, че в гимназията се обучават над 450 ученици. Днес бяха изпратени и 87 абитуриенти. Тържеството премина под надслов "Знанието ни прави победители“.