Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, видя Plovdiv24.bg. Улица “Д-р Георги Странски" до кръстовището с улица “Коста Паница" в район “Източен" е вече с един пласт асфалт. Предстои да бъде положен втори такъв, изградени са тротоарите, широки 1,5 метра, поставени са стълбовете за уличното осветление, обособени са паркоместата за 36 автомобила, както и джобовете за контейнерите.

Отстрани обаче на вече изградения тротоар в зелената площ от няколко седмици стои блокирана кола с полска регистрация. За да бъде извадена, ще се наложи да се премине през новите плочки и бордюри. Дано е предвидено поставянето на антипаркинг колчета иначе ще сме свидетели на изпочупена нова инфраструктура.

Припомняме, че строително-ремонтните дейности по изграждането на отсечката, която трябва да има излаз на ул. “Тодор Гатев" и оттам на бул. “Санкт Петербург" започна с първа копка на 26 февруари

Изграждането на улицата е разделено на два етапа и се извършва от фирма "Драгиев и Ко". Първият е от ул. “Архимандрит Евтимий" до ул. “Тодор Гатев" и вторият от ул. “Архимандрит Евтимий" към ул. “Ген Радко Димитриев".

Кметът Костадин Димитров и районният кмет Емил Русинов бяха казали, че след първия етап, ще се затвори улицата за втория, но всъщност двата вървят почти едновременно. Срокът на първия етап е краят на май, началото на юни и има изгледи да бъде спазен. Дотогава затвореният участък ще продължава да се ползва и за паркинг.

При наша проверка на място видяхме и че се подготвят тротоарите откъм военното поделение за поставяне на нова настилка и съответно за тяхното разширяване, тъй като бяха едни от най-малките тротоари в града - около 60 см.

За изграждането на най-новата улица беше необходимо прехвърляне на два имота от страна на държавата в лицето на Министерството на отбраната на Община Пловдив. Целта е да отпуши трафикът покрай една от най-посещаваните от пловдивчани и гости на града търговски зони.

Цялата стойност на проекта и двата етапа за изграждането на новата инфраструктура с паркоместата, осветлението и озеленяването е 3,2 милиона лева.