Националният трибагреник, знамето на Европейския съюз и знамето на Шумен тържествено бяха вдигнати по случай 11 май – Ден на Шумен. Знамето на Република България беше издигнато от доц. д-р Светозар Чилингиров – носител на "Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г. в раздел "Изобразително изкуство“. Това съобщават от общината.

Знамето на Европейския съюз вдигна Мариян Петков – ученик от 12 клас на Профилирана природо-математическа гимназия "Нанчо Попович“, носител на Наградата на Шумен за 2023 г. в категория "Ученик на годината в областта на изкуствата и спорта“. Избран за спортист на годината за 2023 г. за изключителните му постижения в областта на кикбокса и завоюваните първи места на Държавно първенство, Световна купа, Европейски шампионат и бронзов медал на Световен шампионат.

Честта да издигне знамето на град Шумен заслужи Красимир Савов – хореограф-режисьор. Награден с орден Кирил и Методий – първа степен, Кристално огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Златна кобилица на CIOFF – България, Златен плакет на банатските българи от Винга, спечелил сребърна и златна брадви на конкурса в Закопане – Полша и Почетен гражданин на град Шумен. Съгражданката ни  – курсант главен старшина Анна Стоянова – член на екипажа на научноизследователския кораб “Св. св. Кирил и Методий", който плава на мисия до Антарктида, върна на кмета знамето на Община Шумен, развято в българската база на остров Ливингстън.

В 11:00 часа, в зала 363 започна тържествената сесия на Общинския съвет, открита от председателя Ася Аспарухова. Тя призова присъстващите с думите: "Нека живеем отговорно с мисъл за днес и утре, с достойнство да пазим и предаваме на идните поколения традициите си, обединени от отговорността да съградим достойно бъдеще за децата ни. Нека обичаме и пазим своя роден град, да го развиваме и градим авторитета му, да бъдем единни и мъдри при решаване на значими за него въпроси.“ Кметът проф. Христо Христов също поздрави присъстващите в залата. "Ние, днешните шуменци, следваме волята на нашите първоучители и честваме 11 май за Ден на града ни. Така повелява традицията. От дълбока древност земите на шуменския край се намират на исторически кръстопът. Учени от световна величина признават, че в Шумен и прилежащият му район са съсредоточени останки от богата духовна и материална култура. Това е времето на първите български ханове и царе, избрали Плиска и Преслав за столици на новооснованата държава. Тук са корените на християнската религия и книжовност, дала на народа ни вяра и писмо, за да я разпространяват на други народи“, каза Христов. Поздравителни адреси до Община Шумен и Общинския съвет изпратиха президентът на Република България – Румен Радев, председателят на НСОРБ – Даниел Панов, директорът на Радио Шумен Ангел Трайков и кметове на общини. Почетният гражданин на Шумен Фикрет Индже беше удостоен с най-голямата награда Почетен знак "Ключ на град Шумен“. На тържествената сесия днес по повод Деня на Шумен, кметът проф. Христо Христов и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова връчиха наградите за изкуство и култура.