С водосвет за успех започва изграждането на новата улица "Георги Странски" в район "Източен" в Пловдив. Очаква се до средата на лятото да е приключил първият етап от строителството на отсечката с дължина 200 метра, предава "Фокус".

Кметът Костадин Димитров поздрави районната администрация за приемствеността между предишния и настоящия кмет. Самият той често ползва улица "Богомил" като алтернативно трасе, за да стигне до търговските обекти. Убеден е, че микрорайонът ще стане по-развит след изграждането на новата улица. 

Улица "Георги Странски" ще се реализира на два етап. Първият е 200 метра. Пътното платно ще е с габарит 7 метра, а от двете страни ще има тротоари по метър и половина. Проектът включва ново осветление с 10 стълба, нова маркировка, водопровод, канализация, озеленяване. Предвижда се обособяване на общо 51 паркоместа, 36 от които ще се направят в първия етап.

Вторият етап включва реновиране на пътния участък от ул. "Ген. Радко Димитриев" до ул. "Архимандрит Евтимий". С изграждането на "Георги Странски" ще се завърши вътрешният ринг около търговската зона, каза районният кмет Емил Русинов

Средствата са осигурени от общинския бюджет. За първия етап са осигурени 1.3 милиона лева. Изпълнител на обекта е фирма "Драгиев и ко". 

Бившият кмет на района Иван Стоянов, който сега е заместник-кмет в голяма община по екология, припомни, че още в началото на неговия мандат в районната администрация е започнал кореспонденция с Министерство на отбраната за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на три имота на община Пловдив. Процедурата е финализирана през 2022 г. с даряване на единия терен с площ 1,5 декара. 

При продължението до ул. "Ген. Радко Димитриев" ще се премахне кантарът, а оградата ще се премести 2,5 метра навътре, за да се изгради тротоар за пешеходци, допълни Стоянов. 

Преди старта на същинските строителни дейности ще трябва да се премести 20-киловолтов кабел.