Вулканът Руанг в Индонезия изхвърли "експлозивни" потоци от нажежена лава в нощното небе във вторник, докато мълнии драматично осветяваха кратера му, което накара властите да повишат състоянието на тревога и да затворят близкото летище, пише Reuters.

Центърът за вулканология и смекчаване на геоложките опасности (PVMBG) на страната повиши състоянието на тревога до най-високо ниво след ранното сутрешно изригване, призовавайки жителите да не се приближават до вулкана.

Кадри, разпространени от индонезийската агенция за смекчаване на бедствията, показват удари на светкавици, проблясващи над кратера на Руанг, докато огненочервени облаци от лава и камъни хвърчат във въздуха и валят около острова.

Агенциятаотбелязва, че стълбът на изригването е достигнал височина от 2 км и призова жителите в радиус от 6 км незабавно да се евакуират, предупреждавайки за възможни нови "експлозивни изригвания".

Изригването съответства на пика на сеизмичната активност около вулкана, собено в броя на дълбоките вулканични земетресения.

Изригването във вторник следва поредица от изригвания по-рано този месец, които принудиха стотици да се евакуират, а летището в столицата на провинцията Манадо да затвори. Това изригване причини щети и на някои домове.

Властите отново затвориха летище Сам Ратуланги в Манадо във вторник, позовавайки се на възможното разпространение на вулканична пепел. Летището ще остане затворено до обяд в сряда, съобщиха от транспортното министерство.

Остров Руанг, който е на около 100 км от Манадо, е дом на повече от 800 жители, повечето от които бяха евакуирани след последните изригвания.

Индонезия се намира в така наречения "Тихоокеански огнен пръстен“, зона с висока сеизмична активност, където се срещат множество тектонични плочи.