Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на прокуратурата на Международния наказателен съд в понеделник да поиска издаване на заповеди за арест на висши израелски служители като "възмутителни“, пише The New York Times.

"Нека бъда ясен: каквото и да намеква този прокурор, няма еквивалентност – никаква – между Израел и ХАМАС“, подчертава Байдън в изявление. "Ние винаги ще бъдем до Израел срещу заплахите за неговата сигурност“.

Държавният секретар Антъни Блинкен също коментира в изявление в понеделник, че Съединените щати "фундаментално отхвърлят“ решението на прокурора на МНС да поиска заповед за арест срещу "високопоставени израелски служители, заедно със заповеди за терористи от ХАМАС“, наричайки приравняването "срамно“.

"Съединените щати са били категорични още преди настоящия конфликт, че МНС няма юрисдикция по този въпрос“, заяви Блинкен. Съединените щати и Израел не са подписали МНС и не попадат под неговата юрисдикция.

Блинкен също критикува процедурата, довела до решението на прокурора Карим Хан като повдигаща някои "дълбоко обезпокоителни въпроси относно процеса“, които "поставят под съмнение легитимността и достоверността на това разследване“, добавяйки, че решението няма да помогне ни най-малко за "продължаващите усилия за постигане на споразумение за примирие".