Първият дипломат на Берлин Аналена Бербок планира да създаде нов пост в ръководеното от нея ведомство – на посланик за феминистката външна политика, съобщава германското издание Der Spiegel, като уточнява, че кандидатите ще бъдат тествани за познаване на принципите на равенството между половете.

"Ще бъде назначен посланик за феминистка външна политика. Той ще гарантира прилагането на външна политика в духа на феминизма и ще продължи да разработва насоки в тази насока", съобщава списанието, като се позовава на проект от германското МВнР. Документът трябва да бъде представен на обществеността на 1 март.

Проектът определя "джендър компетентността“ като основен критерий за подбор за поста във външнополитическото ведомство. Кандидатите за работа ще преминават през изпит, на който ще бъдат проверявани за познаване на принципите на равенството между половете и многообразието.

Берлин ще увеличи и броя на жените на ръководни позиции в централния апарат на външното министерство и дипломатическите мисии в чужбина. Сега делът на жените ръководители в посолствата на Германия е 27%. Освен това германското външно министерство възнамерява да засили борбата срещу сексуалния тормоз на работното място.

"Феминистката външна политика няма магическа формула за справяне с непосредствените заплахи за сигурността. Следователно тя не е синоним на пацифизъм“, се казва в проектодокумента.