Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, азербайджанският му колега Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян започнаха тристранната среща в Сочи за разрешаване на ситуацията в Нагорни Карабах, съобщи прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков пред РИА Новости.

"Президентите и премиерът разговарят заедно“, каза Песков.

Разговорите бяха предшествани от двустранни срещи между Путин, Алиев и Пашинян.

Срещата на върха се провежда в сочинския санаториум "Рус", където наред с резиденцията "Бочаров ручей" Путин традиционно приема чуждестранни гости.

По-рано Пашинян заяви, че е готов да приеме и подпише в Сочи документ, който ще бъде в основата на мирния договор с Азербайджан. По думите му става дума за приемане в тристранен формат на документ за постигане на съгласие на базата на 15 точки.

Възможно е страните да засегнат и въпроса за удължаване на мандата на руските миротворци с 10-20 години. Песков, говорейки за перспективата за подписване на този документ, не предложи да се изчака края на преговорите.

Според Кремъл на преговорите в Сочи е планирано да се разгледа изпълнението на тристранните споразумения между лидерите на Русия, Азербайджан и Армения, които бяха постигнати през 2020 г. и 2021 г., както и по-нататъшни стъпки за укрепване на стабилността и сигурността в Закавказието. В дневния ред са включени и въпроси за възстановяване и развитие на търговско-икономическите и транспортни връзки.

Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона по време на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. От 1992 г. се водят преговори за мирно уреждане на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели - Русия, САЩ и Франция. Азербайджан настоява за запазване на териториалната си цялост, докато Армения защитава интересите на непризнатата република, тъй като тя не е страна в преговорите.

В края на септември 2020 г. военните действия в Нагорни Карабах бяха подновени и предизвикаха цивилни жертви. Страните направиха няколко опита да сключат примирие, но тристранното споразумение, постигнато в нощта на 10 ноември, се оказа единственото успешно. С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се договориха за пълно прекратяване на огъня и размяна на пленници и телата на загиналите. Ереван също предаде районите Калбаджар, Лачин и Агдам на Баку. Освен това в региона бяха разположени руски миротворци.