Министър-председателят на Армения Никол Пашинян предупреди за опасност от избухването на нова война с Азербайджан "в края на седмицата“, ако Ереван не направи компромис по въпроса за няколко гранични села. Съответното Пашинян заяви в рамките на среща с жителите на населени места в Тавушката област, предава ТАСС, като се позовава на правителствената пресслужба.

"Сега можем да си тръгнем оттук, да отидем и да кажем на [Азербайджан], че не, няма да правим нищо. Това означава, че в края на седмицата ще започне война“, изрази увереност арменският премиер.

"Знам какво ще се случи в края на тази война“, добави Пашинян, обяснявайки, че след въоръжения конфликт местните жители ще го попитат защо той, като има информация за заплахата от военни действия, не ги е предупредил предварително.

В същото време Пашинян заяви, че Азербайджан не възнамерява да напусне онези участъци от арменската граница, които попаднаха под негов контрол в резултат на въоръжения конфликт от 90-те години на миналия век. "Ние също ще бъдем в ролята на този, който изисква, в каквато бе Азербайджан в продължение на 30 години“, добави премиерът на Армения, визирайки конфликта около Нагорни Карабах.

На пресконференция миналата седмица Пашинян всъщност призна, че Азербайджан настоява четири ексклава от съветската епоха в съседство с Тавушката област, които попаднаха под арменски контрол в резултат на военни операции през 90-те години, да бъдат върнати под негов контрол.