В Азербайджан медиите съобщиха за началото на изтеглянето на руския миротворчески военен конгингент от територията на бившата непризната република Нагорни Карабах, която Баку върна под свой контрол, съобщават азербайджанската агенция APA, както и Musavat.

Според докладите, първият личен състав и военна техника от мироопазващия контингент са напуснали територията на храма Худаванг в района на Кялбаджар. Контингент руснаци напусна там само преди няколко дни, а сега там влезе азербайджанската полиция.

"Така започна процесът на изтегляне на руския миротворчески контингент от територията на Азербайджан“, съобщава APA.

Musavat, позовавайки се на "надеждни източници“, твърди, че процесът на окончателното изтегляне на руския контингент от територията на Азербайджан е започнал.

Продължава и изтеглянето на руснаците от базата в Ходжали. "Очаква се, че историческият и голям процес ще приключи до няколко дни, с това Азербайджан ще възстанови пълния суверенен контрол над Карабах и всички негови земи“, пише Musavat.

Руският "мироопазващ“ контингент беше временно разположен в Карабах след тристранна декларация, подписана на 10 ноември 2020 г. между лидерите на Азербайджан, Русия и Армения.

След светкавична еднодневна военна операция на Баку, започнала на 19 септември 2023 г., Азербайджан фактически върна Нагорни Карабах под свой контрол.