Най-малко четирима души, сред които и бебе, са загинали след внезапното образуване и преминаване на торнадо през американския щат Оклахома, съобщава телевизионният канал CNN, като допълва, че обширен район от Мисури до Тексас остава под заплаха от силни бури, проливни дъждове и градушки.

За множество големи и изключително опасни торнада бе съобщено едновременно през нощта в събота в части от Оклахома, според Националната метеорологична служба на САЩ.

Два от смъртните случаи са регистрирани в Холдънвил, а третият близо до Мариета на I-35, поясни Кели Кейн, директор по обществените въпроси към Департамента за управление на извънредни ситуации и вътрешна сигурност на Оклахома.

Четвъртият смъртен случай е от тежко засегнатия град Сълфър в окръг Мъри, Оклахома, обяви губернаторът Кевин Стит на пресконференция в неделя (местно време). Към настоящия момент в града има данни за около 30 пострадали или в неизвестност след преминаването на стихията. По данни на местните власти скоростта на вятъра в района е превишавала 136 километра в час. Изцяло разрушен е бизнес център в града.

В Сълфър и Холдънвил в обявено извънредно положение. Наред със съобщенията за загинали, ранени и материални щети има сигнали за наводнения, съборени електропроводи и дървета в няколко окръга.

Близо 47 милиона души от източната част на Тексас на север към горната част на долината на река Мисисипи остават под заплаха от лошото време. Жителите на Небраска и Айова вече оценяват разрушенията, които бурите са оставили след себе си.