Русия въведе в експлоатация своята междуконтинентална балистична ракета "Булава", изстрелвана от подводница, съобщава държавната информационна агенция ТАСС.

Руските държавни медии цитират главния конструктор на ракетата Юрий Соломонов, според когото приемането ѝ е било обявено с указ на 7 май, в същия ден, в който Владимир Путин започна нов шестгодишен мандат в Кремъл.

Ракетата "Булава“ е разработена в рамките на програма, започнала през 90-те години на миналия век, и е предназначена за разполагане на руските подводници клас "Борей".

През ноември миналата година Министерството на отбраната на Русия съобщи, че една от тези подводници е извършила успешно изпитание на "Булава", като я е изстреляла от подводна позиция в Бяло море край северната част на Русия.

ТАСС съобщи, че Северният и Тихоокеанският флот на Русия сега включват седем подводници "Борей" и всяка от тях носи по 16 "Булава"

От началото на войната в Украйна Владимир Путин предупреждава Запада, че пряката намеса на войските на НАТО там може да предизвика ядрен конфликт.