Екстремно силна геомагнитна буря обхвана Земята вчера вечерта. Магнитометрите в обсерватория Панагюрище регистрираха първата вълна към 20 ч., а малко след полунощ стойностите достигнаха и най-високата 9-та степен от скалата на К-индекса. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Слънчеви изригвания са наблюдаваха през цялата седмица. Активен регион AR3664 произведе поредица от залпове, които бяха придружени с изхвърляне на коронална маса. За съжаление неговата активност продължава и в момента, което означава, че порциите от плазма ще подхранват магнитните смущения и през следващата седмица.

Най-голям ефект от магнитната буря може да се очаква върху сателитите и получаваните през тях услуги за навигация, телекомуникация, синхронизиране на автоматични операции и др. На по-високи географски ширини е възможно и индуциране на напрежения във високоволтови трансформатори, дълги кабели и тръбопроводи, както и повишена радиация за екипажите и пътниците в самолетите.

Метеочувствителните хора определено ще усещат дискомфорта на резките магнитни вариации в следващите дни.

Аврорални сияния може да се очакват на по-големи територии, стига облаците да не ги скрият, уточняват от НИГГГ към БАН. 

Припомняме, че такива сияния бяха забелязани в някои части от България снощи.