Според свидетели, медии и тайландското правителство в събота (19 април) на източната граница на Мианмар с Тайланд са избухнали сражения, които са принудили около 200 цивилни да избягат, тъй като бунтовниците са се опитали да прогонят войските на хунтата, които от дни са блокирани на граничен мост, предаде Reuters.

На 11 април бойци от съпротивата и бунтовници от етническите малцинства превзеха ключовия търговски град Мяуади от страната на границата в Мианмар, нанасяйки сериозен удар на добре оборудваната армия, която се бори да управлява и сега е изправена пред критичен тест за доверието в нея на бойното поле.

Трима свидетели от тайландската и мианмарската страна на границата са заявили, че са чули експлозии и тежък картечен огън в близост до стратегически мост от късно в петък, които са продължили и в ранните часове на събота.

Няколко тайландски медии съобщиха, че около 200 души са пресекли границата, за да потърсят временно убежище в Тайланд.

Тайландският телевизионен оператор NBT в публикация в X съобщи, че силите на съпротивата са използвали 40-милиметрови картечници и са пуснали 20 бомби от безпилотни самолети, за да атакуват около 200 войници на хунтата, които са се оттеглили от координираното нападение на бунтовниците срещу Миавади и армейските постове от 5 април насам.

Тайландският министър-председател Срета Тависин заяви, че следи отблизо размириците и че страната му е готова да предостави хуманитарна помощ, ако е необходимо.

Военните в Мианмар са изправени пред най-голямото си предизвикателство, откакто поеха контрола над бившата британска колония през 1962 г., като са въвлечени в множество конфликти с ниска интензивност и се опитват да стабилизират икономиката, която се срина след преврата през 2021 г. срещу правителството на нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чи.

Страната е впримчена в гражданска война между военните, от една страна, и от друга - свободен съюз на утвърдени армии на етнически малцинства и съпротивително движение, породено от кървавото потушаване на протестите срещу преврата от страна на хунтата.