В неизлъчвано досега интервю Алексей Навални, руският опозиционен лидер, който почина в сибирски затвор в средата на февруари, разказва за надеждата си за по-добро бъдеще на страната си и за рисковете, които поема, както и за "корумпираните служители", живеещи в Лондон, които са помогнали на обкръжението на Владимир Путин да забогатее, съобщава Sky News.

Това е едно от последните интервюта с Навални, преди той да бъде отровен по време на полет до Москва. Интервюто е проведено през февруари 2020 г. "Аз съм оптимист. Надявам се, че тези 20 години с Путин не е невъзможно да се променят. Не сме осъдени на това, не ни е дадено да вървим в тази посока", заявява тогава Навални. Навални, който е говорил подробно за надеждите си за бъдещето на Русия като част от Европа и за опасностите, пред които е изправена, критикува Великобритания и Запада, че позволяват на сътрудниците на Путин да правят нечисти сделки в чужбина.

Интервюто, получено от Sky News, е част от неизлъчвана документална поредица - After the Fall (След падането) - режисирана от Матю Торн и продуцирана от Андрю Дънкан. "Западът не прави абсолютно нищо, бих казал. Има ритуални танци, но нищо реално не се случва", споделя Навални по време на интервюто.

"Защо корумпирани служители все още живеят в Лондон? Защото тези корумпирани служители хранят огромен брой прекрасни лондонски адвокати." "Тези хора изглеждат много цивилизовани, ще се радваме да разговаряме с тях, ако седнат до нас, ще носят вратовръзки и ще бъдат добре възпитани, но в същото време обслужват интересите на завършени мошеници", споделя Навални.

"Целият елит на Путин е напълно корумпиран и мисли колониално, те са преместили всички свои семейства, деца и активи на Запад и третират страната ни като свободно ловно поле и точно така работи." Думите на Навални сякаш имат още по-голяма тежест сега, след смъртта му: "Русия е европейска страна, всички хора, които живеят тук, искат да живеят като в Европа." Навални винаги е твърдял, че годините на управление на Путин са били само отклонение и че Русия в крайна сметка ще се превърне в по-свободна държава с открито бъдеще. "Затова се надявам, че след 10 години, ако отново ме интервюирате, ще мога да ви разкажа как успяхме да решим проблема с корупцията и прането на пари."